Galaţi: Monitorizare video la graniţa judeţului
Publicat de gabrielarotaru, 13 februarie 2015, 12:33 / actualizat: 13 februarie 2015, 15:29
Consiliul Judeţean Galaţi a alocat 200.000 de lei pentru implementarea proiectului ‘Monitorizare video la graniţa judeţului’, un proiect iniţiat de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din cadrul instituţiei, a anunţat astăzi şeful ATOP, Dorin Butunoiu.
Potrivit acestuia, sistemul de supraveghere video – unic în ţară, după cum spun iniţiatorii – va fi util atât în situaţii limită – viscol, vreme rea, când s-ar putea afla în timp real dacă sunt maşinile rămase, blocate, pe şosea -, cât şi în cazuri de furturi de autovehicule. În plus, camerele video vor monitoriza numărul de autovehicule care intră şi ies din judeţ, stabilindu-se, ulterior, diverşi indicatori economici.
Camerele video vor fi instalate la limita judeţului Galaţi cu Brăila, Vrancea şi Vaslui, dar şi la punctul de Trecere Bac, acolo unde este limita judeţului Galaţi cu judeţul Tulcea. Cu suma de 200.000 de lei alocată pentru acest proiect se vor achiziţiona şi monta camerele de supraveghere, dar se va amenaja şi un centru de comandă, pentru a se putea urmări, în timp real, traficul de la graniţa judeţului cu celelalte judeţe.
‘Utilitatea acestor camere este diversă. De pildă, când avem o situaţie extremă – zăpezi mari, iar comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă stabileşte că se închide traficul rutier. Prin intermediul camerelor putem vedea imediat dacă s-a închis traficul rutier şi chiar dacă sunt probleme cu maşini blocate în zăpadă. Astfel, vom putea interveni mai repede. O altă utilizare a camerelor este cea legată de furturile de autovehicule. Dacă, de pildă, ni se transmite că s-a furat din Galaţi un autovehicul, putem verifica imaginile video de la graniţă, cu autovehiculele care ies din judeţ şi poate putem identifica autoturismul furat. În plus, putem să avem o dimensiune economică a judeţului Galaţi, monitorizând autovehiculele de marfă care intră şi ies din judeţul nostru’, a declarat Dorin Butunoiu.
Potrivit şefului ATOP Galaţi, până în aprilie ar putea prezenta CJ proiectul, urmând ca din luna mai acesta să fie implementat, durata lucrărilor fiind estimată la cel mult două luni. (agerpres/ FOTO timpolis.ro)