Galaţi: Nivelul Dunării, în continuă scădere
Publicat de Andreea Drilea, 5 august 2015, 13:44 / actualizat: 5 august 2015, 15:44
Nivelul Dunării măsoară, miercuri, la Galaţi, 89 centimetri, în scădere cu doi centimetri faţă de ziua anterioară, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.
Potrivit AFDJ Galaţi, tendinţa este de scădere cu unu-trei centimetri pentru următoarele două zile. În vara lui 2013, nivelul Dunării, la Galaţi, a ajuns la 76 centimetri, în august 2012 – 58 centimetri, iar în vara lui 2003, s-a înregistrat un minim istoric de 37 centimetri.
AFDJ Galaţi informează că, pe tot sectorul românesc al fluviului care se află în administrarea sa, sunt asigurate adâncimile necesare circulaţiei pe Dunăre.
Se draghează pe Dunărea Maritimă doar la Bara Sulina şi în cotul Prutului, urmând să înceapă activităţile de dragare şi pe Dunărea fluvială, în punctele critice.
Totodată, AFDJ Galaţi a avertizat navigatorii că sunt foarte dificile condiţiile de navigaţie pe sectorul bulgăresc, între Belene şi Batin, respectiv de la km 610 la km 375, însă pe acest sector trebuie dragat de către partea bulgară. Pe acel segment, şenalul navigabil este îngust şi din cauza adâncimilor mici, navele aşteaptă pentru a trecere pe rând.
,,Din acest motiv, sunt nave staţionare. Navele nu sunt blocate, doar că aşteaptă să treacă, una după cealaltă. Deci, ar fi fost vorba de blocaj pe Dunăre dacă nu s-ar fi circulat deloc. Potrivit Căpităniei Zimnicea, în prezent aşteaptă să treacă 77 de nave cu unităţi, adică şlepuri, împingătoare şi barje’, a declarat purtătorul de cuvânt al AFDJ, Nicoleta Donţu.
Cât priveşte situaţia de la Galaţi, în continuare bacurile, care transportă maşini şi călători de pe malul gălăţean pe cel tulcean, circulă cu mare greutate din cauza scăderii nivelului Dunării. Fenomenul a provocat acumularea de aluviuni, adevărate insule pe care bacurile le ocolesc, motiv pentru care drumul efectuat este mai lung cu circa 400 de metri şi durează mai mult. Totuşi, cele trei bacuri încearcă să respecte programul normal, cu plecări la 30 de minute, în intervalul orar 7.00-22.00, dar şi noaptea, la cerere.
Tot din cauza scăderii nivelului apelor Dunării, pe mijlocul fluviului au apărut ‘insule’ izolate, formate din aluviuni, porţiuni care se întind pe 200-300 de metri şi care sunt vizibile cu ochiul liber de pe mal. Unii tineri merg cu bărcile până la acele insule şi chiar urcă pe acestea, filmându-şi ‘actele de vitejie’ şi postându-le pe reţele de socializare. AFDJ Galaţi precizează că insulele care s-au format pe mijlocul Dunării nu se află pe şenalul navigabil şi, ca atare, nu afectează circulaţia navelor.
(Agerpres/FOTO arhivă fanatik.ro)