Galaţi: Numărul infecţiilor nosocomiale aproape s-a dublat în ultimii trei ani, conform DSP
Publicat de , 9 decembrie 2015, 14:28 / actualizat: 9 decembrie 2015, 15:36
Numărul gălăţenilor infectaţi cu germeni patogeni în spitale a crescut în ultimii trei ani, fiind de 95, în 2013, 171 în 2014 şi 160 în primele nouă luni ale anului 2015, se arată într-o analiză făcută de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, privind evoluţia numărului infecţiilor nosocomiale în ultimii trei ani.
Potrivit documentului, media lunară a numărului de cazuri de infecţii nosocomiale a crescut de la 7,2 pe lună în 2013 la 17,99 în 2015.
‘Putem spune că se înregistrează acest fenomen ascendent al evoluţiei infecţiilor nosocomiale deoarece planurile de raportare sunt mai complexe şi aceste activităţi sunt mai exigent realizate. Cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale au fost, în 2013, pe secţiile de ATI, iar în 2014 şi 2015, pe secţiile de chirurgie. Se raportează mai multe cazuri chiar dacă managerii au în actualele contracte de management trecuţi la indicatorii de performanţă şi aceste infecţii nosocomiale. Dacă ele sunt zero, atunci indicatorii de performanţă sunt buni, iar dacă nu, acel manager nu este considerat performat. Nu este în regulă să se întâmple aşa’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Valentin Boldea.
Unitatea sanitară care are cel mai mare număr de infecţii nosocomiale, în fiecare dintre anii analizaţi, este Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.
‘Suntem cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, avem cei mai mulţi pacienţi şi cele mai multe cazuri complexe, ce ţin şi de chirurgie şi de reanimare şi de alte secţii în care există risc mai mare de apariţie a unor infecţii nosocomiale. Printre cauzele ce duc la apariţia unor astfel de infecţii, care cresc şi la noi şi în toate spitalele din ţară, în mod constant, în ultimii cinci ani, este şi terapia cu antibiotice, atât acasă cât şi cea administrată în spital. Din păcate, prevenirea infecţiilor nosocomiale costă, iar noi asigurăm aceste fonduri din banii spitalului, nu putem accesa fondurile de la programul ce finanţează această prevenire a infecţiilor nosocomiale, de la Ministerul Sănătăţii, pentru că avem prea puţine cazuri faţă de media pe ţară. Este adevărat şi că am avut probleme în a angaja un epidemiolog, nu se prezenta nimeni la concurs, aşa că am ales să continuăm soluţia găsită de fosta conducere şi să folosim o persoană juridică care oferă şi acest serviciu, alături de alte facilităţi’, a spus managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, Mihaela Debita. (Agerpres/ FOTO dolj.comisarul.ro)