Galați: Peste 25.000 de familii nu mai beneficiază de apă caldă
Publicat de Andreea Drilea, 2 mai 2017, 13:14 / actualizat: 2 mai 2017, 14:20
Peste 25.000 de familii din Galați nu mai beneficiază de apă caldă menajeră, începând de marți, în urma deciziei luate de Primăria municipiului de sistare pe termen nelimitat a furnizării acestui serviciu public către populație.
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat marți, într-o conferință de presă, că decizia de sistare a furnizării apei calde are ca principal motiv faptul că societatea locală de distribuție a agentului termic, Calorgal, risipește, lunar, bani publici, pe acoperirea pierderilor din rețeaua de termoficare. Ca urmare, Calorgal a început procedurile de oprire a livrării apei calde menajere către populație.
Pucheanu a explicat că, numai în luna aprilie, municipalitatea a înregistrat pierderi de 3,2 milioane lei în urma furnizării apei calde către populație, cetățenii achitând doar 400.000 lei din cei 3,6 milioane lei plătiți de Primărie pe apă.
„Am primit rezultatele financiare pentru factura apei calde pe aprilie, unde Primăria înregistrează pierderi de 3,2 milioane lei. Doar pe o lună, în condițiile în care factura la apă a fost 3,6 milioane lei, prin Calorgal am reușit să facturăm de 400 de mii lei, restul de 3,2 milioane fiind trecute la pierderi. Dacă credeți că un oraș se poate dezvolta ducând niște bani în gaură neagră în permanență, înseamnă că rolul meu ar trebui să se închidă mai repede decât preconizam”, a spus Pucheanu.
Gălățenii nu vor mai beneficia nici de furnizarea agentului termic în apartamente, după ce Consiliul Local a votat pe 12 aprilie suspendarea acestui serviciu, pe termen nelimitat, municipalitatea acordând câte 3.000 de lei fiecărei familii afectate de această măsură, banii urmând să fie folosiți pentru achiziționarea altor surse de furnizare a căldurii.
Potrivit datelor primăriei, în municipiul Galați există 36.000 de apartamente încă branșate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde menajere și căldurii, din care circa 25.000 de apartamente ar fi locuite efectiv.
(Agerpres/FOTO arhivă moldova24.info)