Galaţi – Peste 5000 de gospodării din 12 localităţi, afectate de inundaţii. 4 persoane decedate /Vaslui – Mai multe gospodării din 5 localităţi, inundate. 40 de persoane evacuate
Publicat de andreeadaraban, 14 septembrie 2024, 17:51 / actualizat: 15 septembrie 2024, 5:36
Angajaţii Ministerului de Interne continuă să acţioneze pentru salvarea persoanelor, limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiilor produse azi în judeţele Galaţi, Vaslui şi Bacău.
În Galaţi sunt 12 localităţi grav afectate, peste 5 mii de gospodării – s-au înregistrat 4 decese, pagube materiale semnificative, aproape 100 de persoane salvate din situaţii-limită şi încă aproximativ 160 evacuate.
În Vaslui probleme au fost 5 localităţi, iar traficul rutier este perturbat pe 3 drumuri naţionale din cele două judeţe şi pe 10 drumuri judeţene.
Mai bine de 700 de angajaţi ai MAI cu peste 200 de mijloace de intervenţie acţionează în zonele afectate. În urmă cu puţin timp autorităţile au anunţat că au decis ridicarea a 4 tabere în judeţul Galaţi destinate persoanelor evacuate, fiecare cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane.
Locuitorii din zonele inundate din judeţului Galaţi – cel mai afectat de episodul de vreme severă de azi noapte şi de urmările ploilor abundente – vor primi apă şi alimente de imediată necesitate pentru o perioadă de 7 zile. Sunt puse la dispoziţie şi 50 de locuinţe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară.
De asemenea, 10 bărci de salvare ale Armatei vor ajunge în scurt timp în Comuna Pechea din judeţul Galaţi – unde situaţia este foarte gravă. La Consiliul Judeţean Galaţi a fost constituită o celulă de criză, cu participarea miniştrilor Apărării, Internelor şi Mediului.
Este de aşteptat ca efectele precipitaţiilor abundente care cad mai ales în zona Moldovei să se resimtă până mâine seară. Riscul cel mai mare de inundaţii este pe râurile mici din judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău şi Galaţi, avertizează hidrologii, care au actualizat alertele în această după-amiază – e cod roşu până la miezul nopţii pe cursuri de ape din judeţele Vaslui şi Galaţi: Bârladul şi afluenţii râurilor Siret şi Prut.
De un cod portocaliu sunt vizate până mâine la prânz toate cursurile de ape din nord-estul Moldovei, dar şi din jumătatea de sud a regiunii, iar restul râurilor sunt sub cod galben hidrologic, ca mai toate cursurile de ape din zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, dar şi din nord-vestul României până mâine seară.
Totodată, în județele GL și VS traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren, strict pentru gestionarea acestor misiuni, peste 700 cadre ale MAI, pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv, precum și 217 mijloace de intervenție.
De asemenea, în sprijinul forțelor de la fața locului, MAPN acționează cu personal și mijloace din județele GL și VS, precum și personal din cadrul autorităților administrației locale și structurilor locale ale instituțiilor și autorităților cu atribuții în asigurarea răspunsului.
❗️În continuarea măsurilor adoptate până în prezent pentru furnizarea răspunsului eficient și sprijinul comunităților afectate, au fost dispuse următoarele:
❗️ridicarea a 4 tabere în județul Galați destinate persoanelor evacuate, fiecare cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane.
Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași ( câte două în fiecare județ), astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune.
❗️identificarea, prin autoritățile locale, și punera la dispoziția persoanelor afectate, a peste 800 locuri de cazare, în județul Galați.
Totodată, din dispoziția prim-ministrului și a viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, domnul general Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, va asigura coordonarea forțelor care intervin în județele Vaslui și Iași.
Reamintim și faptul că, la nivelul MAI, a fost activat Centrul Operativ de Comandă, care s-a ocupat și se ocupă de coordonarea integrată a misiunilor. (Radio Iași, Rador/FOTO IGSU)