Ascultă Radio România Iași Live

Galaţi: Peste 97% din consumul de bere din România este asigurat de producătorii locali

Galaţi: Peste 97% din consumul de bere din România este asigurat de producătorii locali

Publicat de , 23 mai 2017, 14:39

Piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern, iar 70% dintre ingredientele folosite în industria berii provin din agricultura ţării, a declarat marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, în cadrul unui eveniment privind evoluţia pieţei berii în 2016 şi rolul educaţiei în formarea maeştrilor berari.

Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

‘Sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii ţări având un caracter profund naţional, definit de o pondere de peste 97% a producţiei locale de bere în consumul intern şi 70% dintre ingrediente provenite din agricultura României. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piaţa berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităţilor conexe, importante contribuţii la bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite şi prin crearea, în mod direct şi indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel naţional’, a spus Leferman.

Ea a precizat că volumul pieţei berii în 2016 s-a menţinut la 15,8 milioane hl, nivel atins şi în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 litri, situând România pe locul şapte în Europa.

În domeniul investiţiilor, membrii Asociaţiei Berarii României au făcut în 2016 investiţii în valoare totală de 69,7 milioane euro, în creştere cu 14,2 milioane euro faţă de 2015. Exporturile în 2016 au înregistrat o uşoară scădere, de 0,08 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, iar la importuri, piaţa berii din România continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând la peste 97% din consumul intern.

În ceea ce priveşte tipurile de ambalaj, preferinţele consumatorilor au avut doar mici variaţii în 2016 faţă de anul precedent. Berea îmbuteliată la sticlă a înregistrat cea mai mare variaţie în rândul preferinţelor consumatorilor, cu o creştere de aproximativ trei puncte procentuale, de la 24,8% în 2015, la 27,68% în 2016. Deşi a înregistrat o scădere cu aproximativ două puncte procentuale, de la 53,4% în 2015, la 51,6% anul trecut, ambalajul de tip PET a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere pe piaţă. Doza a înregistrat doar o uşoară scădere, de un punct procentual, de la 18,1% la 17,1%, iar berea la halbă s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel de consum, variind doar de la 3,7% în 2015, la 3,65% anul trecut.

Julia Leferman a subliniat importanţa educaţiei în formarea viitoarelor generaţii de maeştri berari.

‘Caracterul naţional al producţiei de bere din România este întărit şi de faptul că formarea a numeroase generaţii de maeştri berari are loc chiar aici, la Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi. Dăruirea pe care o au cadrele didactice pentru această meserie s-a transmis absolvenţilor care au reuşit să realizeze reale performanţe în domeniul pe care şi l-au ales. Profesionalismul specialiştilor care au deprins arta fabricării berii la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, s-a transformat în timp în produse de excepţie, iubite de români, fapt ce nu ar fi fost posibil fără implicarea permanentă şi înaltul standard al profesorilor de aici’, a spus Leferman.

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Camelia Vizireanu, a menţionat că Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi ,,este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii în ţară’.

‘Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este kilometrul zero al ştiinţei fabricării berii la noi în ţară, locul în care se formează nu doar generaţii de maeştri berari, dar se şi naşte pasiunea pentru această frumoasă meserie. Pe băncile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor se formează an de an specialişti într-un domeniu de activitate care oferă românilor nu doar o băutură extrem de apreciată, dar care reuşeşte să şi menţină standardul excelenţei – de la profesioniştii în domeniu instruiţi aici, la produsul în sine’, a spus Camelia Vizireanu.

(Agerpres/ FOTO agora.md)

Etichete:
Persoanele care au probleme de sănătate în această perioadă se pot adresa centrelor de permanenţă, existente în fiecare judeţ
Regional duminică, 29 decembrie 2024, 06:50

Persoanele care au probleme de sănătate în această perioadă se pot adresa centrelor de permanenţă, existente în fiecare judeţ

Persoanele care au probleme de sănătate în această perioadă trebuie să ştie că au cum să fie văzute de medici şi fără să apeleze...

Persoanele care au probleme de sănătate în această perioadă se pot adresa centrelor de permanenţă, existente în fiecare judeţ
Vrancea: Cercetări in rem după ce un bărbat care strângea lemne a fost împuşcat mortal la o partidă de vânătoare
Regional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 13:12

Vrancea: Cercetări in rem după ce un bărbat care strângea lemne a fost împuşcat mortal la o partidă de vânătoare

Procurorii vrânceni fac cercetări in rem după ce un bărbat de 40 de ani, care strângea lemne uscate din pădure, a fost împuşcat mortal,...

Vrancea: Cercetări in rem după ce un bărbat care strângea lemne a fost împuşcat mortal la o partidă de vânătoare
Cod galben de precipitații mixte și polei în mai multe localități
Regional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 08:00

Cod galben de precipitații mixte și polei în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 28-12-2024 ora 8:58 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 28-12-2024...

Cod galben de precipitații mixte și polei în mai multe localități
Iaşi: Cinci persoane rănite într-un accident pe DN 28, în apropierea localităţii Valea Lupului
Regional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 06:23

Iaşi: Cinci persoane rănite într-un accident pe DN 28, în apropierea localităţii Valea Lupului

Cinci persoane au fost rănite vineri seară, într-un accident produs pe DN 28 Iaşi – Târgu Frumos, în apropierea localităţii Valea...

Iaşi: Cinci persoane rănite într-un accident pe DN 28, în apropierea localităţii Valea Lupului
Regional vineri, 27 decembrie 2024, 19:38

Vrancea/Bărbatul împuşcat mortal în timpul partidei de vânătoare de la Răcoasa era un sătean care strângea lemne în pădure

UPDATE ora 22:00 – Poliţiştii vrânceni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce un bărbat de 40 de ani, care strângea...

Vrancea/Bărbatul împuşcat mortal în timpul partidei de vânătoare de la Răcoasa era un sătean care strângea lemne în pădure
Regional vineri, 27 decembrie 2024, 16:58

Festivaluri de datini şi obiceiuri în judeţul Suceava

În mai multe localităţi din judeţul Suceava au loc astăzi festivaluri de datini şi obiceiuri de iarnă. Cel mai mare astfel de eveniment are...

Festivaluri de datini şi obiceiuri în judeţul Suceava
Regional vineri, 27 decembrie 2024, 16:57

Bacău: Școala de Iarnă „Green Transition Winter School”

Facultatea de Inginerie a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a găzduit Școala de Iarnă „Green Transition Winter School”,...

Bacău: Școala de Iarnă „Green Transition Winter School”
Regional vineri, 27 decembrie 2024, 15:52

(UPDATE) Doi morţi în accidentul de pe DN2-E85, la Adjud – o femeie de 39 de ani şi un adolescent de 15 ani

UPDATE ora 15:50 – O femeie de 39 de ani şi un adolescent de 15 ani au decedat, iar alte trei persoane au fost rănite, vineri, în urma...

(UPDATE) Doi morţi în accidentul de pe DN2-E85, la Adjud – o femeie de 39 de ani şi un adolescent de 15 ani