Galaţi: Primarul din Schela vrea pensionare anticipată pentru locuitorii comunei, pe motivul extracţiilor de ţiţei
Publicat de Andreea Drilea, 1 martie 2016, 15:39 / actualizat: 1 martie 2016, 16:45
Primarul comunei gălăţene Schela, Maricel Petrea, vrea promovarea unei iniţiative legislative prin care sătenii din localitate să primească un statut special, care le va oferi posibilitatea pensionării cu doi ani mai devreme.
Iniţiativa primarului are la bază faptul că locuitorii comunei sunt afectaţi de emisiile de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei din această zonă, dar şi un precedent: locuitorii din Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, beneficiază din 2015 de o asemenea facilitate prin ‘Legea pentru protejarea şi sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău’, iniţiată de deputatul Adrian Merka.
‘Am văzut legea în Monitorul Oficial şi mi-a atras atenţia imediat. Este aceeaşi situaţie ca în comuna Schela şi cred că e normal ca şi locuitorii de aici să beneficieze de aceleaşi drepturi. Am luat legătura cu parlamentarii noştri din UNPR Galaţi, pentru a iniţia o propunere legislativă în acest sens pentru locuitorii din Schela, dar şi din comunele Independenţa şi Slobozia Conachi, unde se efectuează şi acolo extrageri de ţiţei’, a declarat, marţi, primarul Maricel Petrea.
Legea pentru locuitorii din Suplacu de Barcău vine în completare la Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi prevede pensionarea mai devreme cu doi ani pentru cei care au locuit sau lucrat cel puţin 30 de ani în zona în care s-au desfăşurat activităţi de extragere a ţiţeiului şi ajutor de deces majorat cu 50% în cazul acestora. Aceeaşi lege oferă gratuitate, o dată pe an, în ceea ce priveşte o evaluare medicală constând în investigaţii de specialitate, în scopul prevenirii şi tratării din timp a unor afecţiuni determinate de substanţele nocive provenite de la extracţiile de ţiţei din zonă.
(Agerpres/FOTO arhivă presagalatibraila.com)