GALAŢI: Probleme de mediu discutate, astăzi, în prezenţa viceprim-ministrului Graţiela Gavrilescu
Publicat de Andreea Drilea, 21 februarie 2019, 18:03
Anul 2019 este anul în care trebuie implementat în toate gospodăriile sistemul de colectare selectivă a deşeurilor şi de reciclare a acestora, conform conceputului de economie circulară, a declarat, astăzi, la Galaţi, viceprim-ministrul României, Graţiela Gavrilescu, ministru Mediului.
Aceasta a deschis, astăzi, la Galaţi, conferinţa regională “Gestionarea Durabilă a Deşeurilor şi Siturilor Contaminate”, cea de-a VI-a conferinţă de acest gen organizată de Guvern în ţară, săptămâna viitoare urmând să fie susţinute astfel de conferinţe şi la Constanţa, Bucureşti, Tg. Jiu şi Craiova.
După încheierea seriei de conferinţe regionale, problemele semnalate de reprezentanţii administraţiilor locale, ale societăţilor de salubritate vor fac obiectul unor modificări legislative.
Potrivit ministrului Graţila Gavrilescu, începând din acest an va funcţiona industria de reciclare, care va atrage după sine şi înfiinţarea de noi locuri de muncă, iar până în anul 2050 toate deşeurile din ţară vor fi reciclate, astfel încât să nu mai fie necesară existenţa depozitelor de deşeuri municipale.
Până pe 28 februarie, Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Cercetării trebuie să depună un proiect pentru prognoza calităţii aerului, proiect prin care se va putea moderniza şi extinde actuala structură naţională a staţiilor de monitorizare a aerului, un proiect cu un buget disponibil de 20 de milioane de euro, derulat prin POIM, a declarat, astăzi, la Galaţi, viceprimministrul Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.
Aceasta a încurajat instituţiile să aplice pentru obţinerea de finanţări europene, referindu-se în acest context şi la un alt proiect, cel de ceare a unei hărţi a rutelor de biciclete din ţara noastră, proiect ce se va realize tot cu fonduri europene.
Imediat după ce bugetul Administraţiei Fondului de Mediu va fi votat, se va pune în aplicare noul program naţional de dotare cu panouri fotovoltaice a gospodăriilor, proiect susţinut cu fonduri europene şi care are la dispoziţie un buget total de de 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, a declarat, astăzi, la Galaţi, viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.
Potrivit acesteia, bugetul asigură instalarea de panouri fotovoltaice în peste 60.000 de unităţi locative.
Totodată, prin acest program naţional, Ministerul Mediului va inventaria toate gospodăriile care nu dispun, în prezent, de alimentarea cu energie electrică, urmând ca acestora să li se instaleze, gratuit, astfel de panouri fotovoltaice.
Potrivit Graţielei Gavrilescu, sunt circa 9.000 de gospodării nealimentate la sistemul de energie electrică, gospodării în care se vor monta, gratuit, panouri fotovoltaice, acţiune care se înscrie în programul naţional “Centenarul Luminii”, demarat anul trecut, în an centenar.
Potrivit programului naţional de instalare a panourilor fotovoltaice, finanţarea nerambursabilă pentru această achiziţie este de 90%. Fiecare panou fotovoltaic are o putere instalată de 3 kilowatti, iar fiecare gospodătoie va putea să folosească energia electrică produsă de panoul fotovoltaic, în timp ce surplusul de energie electrică va putea fi distribuit în reţeaua naţională.
Şi în acest an se vor continua programele rabla, atât cel pentru reînnoirea parcului auto dar şi cel pentru reînnoirea aparatelor electrocasnice, un “adevărat succes”, având în vedere că în 3 zile de la lansarea programului, anul trecut, au fost achiziţionate 50.000 de noi aparate electrocasnice, a declarat astăzi la Galaţi, viceprim-ministrul Graţiela Gavrilescu.
Potrivit acesteia, în acest an se va menţine şi programul rabla clasic (pentru autovehiculele mai vechi de 10 ani), care a ajuns la a 15-a ediţie, dar şi Rabla Plus, destinat achiziţionării de maşini nepoluante – fie electrice 100%, fie hybrid, de tip plug-in.
Potrivit Graţielei Gavrilescu, valoarea primelor este aceeaşi, de 6.500 pentru casarea unei maşini mai vechi de 10 ani, 10.000 de euro pentru o maşină 100% electrică şi 4.500 de euro pentru o maşină hybrid de tip plug-in.
(Maria Măndiţă, corespondent Radio România/FOTO colaj/VIDEO FACEBOOK Ministerul Mediului – România)