Galați: Proiect 4,5 milioane de euro pentru punerea în valoare a Sitului Arheologic Tirighina Barboși
Publicat de , 11 octombrie 2017, 15:26
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat miercuri, că a fost depus un proiect pentru obținerea unor fonduri nerambursabile în vederea punerii în valoare din punct de vedere științific și turistic a Sitului Arheologic Tirighina Barboși, suma care poate fi accesată fiind de 4,5 milioane de euro.
„În urma săpăturilor arheologice, am arătat că sunt în continuare vestigii care nu au fost încă scoase la suprafață. Am depus pentru fonduri europene, sunt aproximativ 4,5 milioane de euro. Proiectul este depus și este în evaluare. Suntem convinși că vom reuși încheierea contractului și atragerea fondurilor necesare pentru resistematizarea întregii zone și punerea acestui proiect pe o hartă”, a spus primarul.
Săpătura arheologică preventivă desfășurată în perioada mai-iunie a scos la lumină zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre.
De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic. Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate și urmează să fie valorificate științific și turistic într-un muzeu de sit.
Potrivit primarului, se dorește punerea în valoare și a altor două obiective arheologice: Cavoul Roman și Poartă Han Secolul XIX — Turcesc.
Câștigătorul licitației pentru săpături arheologice preventive în cele două locații este Muzeul de Istorie Galați.
Urmează să fie semnat contractul și se așteaptă primirea avizului de la Ministerul Culturii pentru demararea lucrărilor.
„Sperăm ca și în cazul celor două obiective să găsim puncte de atracție istorică la nivelul municipiului Galați. În urma săpăturilor și raportului pe care îl vom primi de la specialiști vor urma ceilalți pași legali în vederea alocării de fonduri pentru punerea în valoare a acestor două edificii”, a spus Pucheanu.
Edilul a precizat că pentru săpăturile arheologice în vederea expertizării Cavoului Roman din secolul IV s-au alocat 250.000 lei, iar pentru cele destinate obiectivului Poartă Han Secolul XIX — Turcesc, 150.000 lei.
(Agerpres/ FOTO news.ro)