(UPDATE) GALAȚI: Tansportul public a fost reluat, după încetarea protestului spontan de la Transurb
Publicat de Andreea Drilea, 5 noiembrie 2021, 13:55
Mijloacele de transport în comun din municipiul Galaţi au ieşit pe trasee, vineri, după ce protestul spontan al angajaţilor societăţii locale de transport public SC Transurb SA Galaţi, care a durat opt ore, a încetat.
Potrivit reprezentanţilor salariaţilor, după mai multe runde de negocieri, sindicaliştii şi conducerea unităţii au stabilit de comun acord să se reia lucrul, iar, în schimb, conducerea unităţii să acorde, începând cu 1 noiembrie, indexarea salariilor cu indicele inflaţiei şi să plătească orele suplimentare ale angajaţilor în termen de 30 de zile.
Cele două revendicări pe care le-au avut salariaţii şi care au declanşat protestul spontan au fost indexarea salariului cu rata inflaţiei şi plata orelor suplimentare în termen de 30 de zile şi nu de 90 de zile, aşa cum a stabilit conducerea societăţii, prevalându-se de o modificare legislativă în acest sens.
Conform directorului Transurb Galaţi, Dorian Dumitru, pe timpul protestului ar fi trebuit să fie pe trasee 106 autobuze, 4 tramvaie şi 18 troleibuze.
Compania de transport public din oraşul Galaţi are 715 angajaţi, dintre care aproximativ 400 sunt şoferi.
Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele destinate transportului public de persoane din municipiul Galaţi nu au ieşit pe traseu, vineri dimineaţă, angajaţii societăţii locale de transport în comun, SC Transurb SA, oprind spontan lucrul, în semn de protest faţă de deciziile recente ale conducerii unităţii care le afectează veniturile.
Salariaţii care au venit la baza auto a SC Transurb discută cu directorul societăţii şi cu reprezentanţi ai Primăriei municipiului Galaţi.
Luni, zeci de salariaţi de la SC Transurb au oprit lucrul, timp de mai bine de o oră, protestând faţă de decizia directoratului de a plăti la interval de 90 de zile orele suplimentare lucrate de salariaţi şi de a renunţa la programul de weekend pentru controlori, dispeceri şi cei care lucrează la monitorizarea traficului, decizie care reduce veniturile angajaţilor cu sume cuprinse între 300 şi 600 de lei.
Protestul nu a inclus şi cursele-convenţie care transportă angajaţii marilor companii la locul de muncă. AGERPRES