Galaţi: Refugiaţii din Siria şi Yemen au primit o formă de protecţie din partea statului român
Publicat de Andreea Drilea, 19 aprilie 2016, 12:30 / actualizat: 19 aprilie 2016, 15:34
Toţi cei 15 refugiaţi din Siria şi Yemen, alocaţi României, din Grecia, în cadrul mecanismului de relocare al Uniunii Europene şi care au ajuns, pe 3 martie, la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil(CRCPSA) din Galaţi, au primit o formă de protecţie din partea statului român, respectiv, fie statutul de refugiat fie beneficiază de o formă de protecţie subsidiară, a anunţat, marţi, comisarul şef Lorin Dudceag, şeful CRCPSA Galaţi.
Potrivit acestuia, conform legislaţiei în vigoare, după finalizarea procedurii administrative şi acordarea acestor forme de protecţie, urmează o perioadă de şase luni în care refugiaţii beneficiază de demersurile de integrare – acomodarea culturală, învăţarea limbii române, înscrierea la un medic de familie, înscrierea în bazele de date ale instituţiilor publice, precum Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Odată cu primirea formei de protecţie, refugiaţii au dreptul de a se angaja, iar unul din cei 15 azilanţi relocaţi din Grecia deja s-a angajat bucătar la un restaurant din Galaţi. Este vorba despre sirianul Mohamed Aboaisa, de 39 ani, de profesie bucătar, tată a trei copii minori. Şi soţia lui, Khaieria, de 37 ani, a dorit să se angajeze coafeză, şi chiar a avut oferte, dar deocamdată a rămas să se îngrijească de cei trei copii.
‘Şi ceilalţi refugiaţi se află destul de aproape de a se angaja’, a precizat Dudceag.
Totodată, refugiaţii de la Galaţi fac demersurile pentru a beneficia şi de forme de ajutor financiar din partea statului român, iar autorităţile române deja au efectuat anchete sociale pentru acest lucru.
‘Pentru a obţine ajutor material acordat de statul român ei trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români – să fie înscrişi la forţele de muncă, la medici de familie, deja s-au făcut şi anchete sociale pentru identificarea posibilităţilor materiale. În prezent, fiecare refugiat primeşte un ajutor financiar de 600 lei net pe lună, din partea statului român. Programul de integrare se semnează pe şase luni, iar funcţie de rezultate poate fi prelungit încă şase luni. Adică, dacă în primele şase luni persoana reuşeşte să se angajeze, este liberă să plece să locuiască singur, nu în centru. Dacă nu reuşeşte, mai putem să-i găzduim şase luni, în limita spaţiilor disponibile’, a declarat Dudceag.
La CRCPSA Galaţi există în prezent 35 de persoane, dintre care 15 fac parte din primul grup de refugiaţi relocaţi României din Grecia, iar unitatea are o capacitate maximă de 250 de locuri.
(Agerpres/FOTO arhivă romania-actualitati.ro)