Galaţi: Trei proiecte nefinalizate, de peste 80 milioane lei, ar putea fi decontate din bani europeni
Publicat de Andreea Drilea, 8 noiembrie 2018, 14:21
Consiliul Local al Municipiului Galaţi, întrunit, joi, în şedinţă extraordinară, a aprobat trei proiecte de hotărâre necesare pentru depunerea documentaţiilor prin care se solicită bani europeni pentru finalizarea a trei obiective edilitare şi sociale, în valoare de peste 80 milioane lei.
Potrivit viceprimarului municipiului Galaţi, Gabriel Enache, cele trei obiective aflate în derulare şi nefinalizate, care ar putea fi decontate din bani europeni, sunt modernizarea străzii Traian pe segmentul cuprins între strada Basarabiei şi Piaţa Centrală, achiziţia a 17 troleibuze noi şi implementarea sistemului de ticketing, care va permite gălăţenilor să călătorească pe baza biletelor virtuale de călătorie sau cu smartcarduri.
Primul proiect care a fost supus votului vizează finanţarea modernizării arterei Traian în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, apelul dedicat proiectelor nefinalizate. Concret, este vorba despre segmentul cuprins între Piaţa Centrală şi strada Basarabiei, unde au fost reabilitate calea de rulare a tramvaiului, carosabilul, trotuarele şi iluminatul public. Conform documentelor, valoarea totală a proiectului este de 18,1 milioane lei cu TVA, din care 16,6 milioane lei cu TVA reprezintă cheltuieli eligibile, iar 1,4 milioane lei cu TVA – cheltuieli neeligibile. Municipalitatea se angajează să achite toate cheltuielile neeligibile ale proiectului şi cofinanţarea de 2%- 1,8 milioane lei cu TVA.
Al doilea proiect vizează achiziţia a 17 troleibuze noi. În Galaţi circulă deja 14 troleibuze noi, achiziţionate din creditul de 100 de milioane lei contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD). Conform Primăriei, până la sfârşitul anului ar urma să mai vină alte trei troleibuze noi, cumpărate din acelaşi credit, graţie economiilor făcute de municipalitate. Pentru toate cele 17 troleibuze noi, primăria ar putea obţine finanţare europeană tot în cadrul apelului deschis proiectelor nefinalizate. În context, consilierii locali au aprobat valoarea totală a proiectului, în cuantum de 31,5 milioane lei cu TVA, din care 30,2 milioane lei cu TVA – cheltuieli eligibile, iar 1,3 milioane lei cu TVA – cheltuieli neeligibile. Contribuţia proprie de la bugetul local ar urma să fie de 2% – 1,9 milioane lei cu TVA, plus toate cheltuielile neeligibile.
Cel de-al treilea proiect pentru care primăria va cere finanţare europeană este sistemul de ticketing şi management al traficului. Acest sistem, care ar urma să fie operaţional în vara anului viitor, este contractat de primărie tot din banii împrumutaţi de la BERD, dar ar putea fi decontat din fonduri europene. Pentru ca acest lucru să devină realizabil, consilierii locali au votat valoarea totală a proiectului – 31,6 milioane lei cu TVA, din care 25,6 milioane lei cu TVA – cheltuieli eligibile, iar 6 milioane – cheltuieli neeligibile. Contribuţia municipalităţii va fi tot de 2% din valoarea eligibilă – 6,5 milioane lei cu TVA, la care se adaugă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
(Agerpres/FOTO arhivă economica.net)