Galaţi: Unităţile de transfuzie sanguină de la spitalele de Pediatrie şi CFR nu sunt autorizate
Publicat de gabrielarotaru, 5 august 2016, 10:37
Spitalele de Pediatrie şi CFR din Galaţi nu au autorizare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului pentru unităţile proprii de transfuzie sanguină (UTS), a declarat joi purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Ani Nistor.
‘În judeţul Galaţi două spitale nu au autorizare pentru UTS. În primul caz, este vorba despre UTS a Spitalului de Pediatrie, unitate care ţine de Ministerul Sănătăţii şi este verificată de către DSP Galaţi. Al doilea caz este Spitalul CFR, care nu aparţine Ministerului Sănătăţii, nu este unitate sanitară autorizată de Ministerul Sănătăţii, dar vom verifica şi UTS-ul din cadrul acestui spital. Spitalul CFR a depus pe data de 1 august dosarul de autorizare a UTS. Spitalul de Pediatrie este un spital mare, care urmează să depună documentaţia specifică. UTS-ul Spitalului de Copii nu a fost autorizată până acum deoarece nu au avut personal calificat suficient şi nici un spaţiu adecvat‘, a spus reprezentanta DSP Galaţi.
Potrivit acesteia, verificarea UTS-urilor neautorizate ale spitalelor are loc în perioada 2-12 august. Verificarea este realizată de către departamentele de supraveghere din DSP-uri. Tot DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării, cu termen de maximum trei luni. Cât durează verificarea şi până se autorizează legal, UTS-urile se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. Vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către Centrul de Transfuzii Judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.
Termenul de conformare este 1 noiembrie. Dacă şi după expirarea termenului de conformare vor exista UTS care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, 108 unităţi sanitare publice din ţară funcţionează fără a avea autorizare pentru UTS. (agerpres/ FOTO romaniatv.net)