Galați: Vaccinul anti-COVID ajunge mai greu în mediul rural
Publicat de , 26 mai 2021, 11:08
Faptul că nivelul vaccinărilor anti-Covid în rândul populației din mediul rural este scăzut poate fi explicat și prin faptul că, efectiv, în micile comunități, oamenii publici – primarul, preotul, învățătorul, medicul – nu susțin campanii de popularizare a vaccinului, așa cum se așteaptă reprezentanții Guvernului din București.
În judeţul Galaţi, din 11 mai, de când a început vaccinarea, în mediul rural, prin intermediul echipelor mobile, au fost vaccinate doar 448 de persoane, cele mai puţine, în comuna Negrileşti (15) şi cele mai multe, în comuna Priponeşti (72).
Doar un singur primar din cei 65 din județul Galați a demarat, până în acest moment, o campanie de popularizare a vaccinul anti-Covid – primarul comunei Smârdan, Silviu Zinica.
În rest, primarii nu s-au implicat în nici un fel de campanie publică, astfel încât să convingă localnicii din mediul rural sau urban să se vaccineze.
Asta, deși există foarte multe persoane publice – atât din administrație dar și din societatea civilă – care ar fi dispuse să se implice într-o astfel de campanie, dovadă faptul că postează pe paginile proprii de socializare faptul că s-au vaccinat sau faptul că au trecut prin boală și ce experiențe au avut.
Pe de altă parte, numărul celor care vin să se vaccineze în cele peste 27 de centre fixe de vaccinare din judeţul Galaţi este în scădere – la începutul lunii mai, zilnic, se imunizau cu prima doză între 900 şi 1.300 de persoane, (chiar 1.835, pe 9 mai) , însă în ultimele zile numărul acestora a ajuns la puţin peste 600, în condiţiile în care la nivelul judeţului sunt peste 16.000 de locuri libere la vaccinare, în centre. (Maria Măndiță/FOTO radioiasi.ro)