Galaţi: Zeci de medici şi asistenţi medicali pot oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judeţ
Publicat de Andreea Drilea, 7 august 2015, 14:38
Un număr de 27 de medici şi 20 de asistenţi medicali pot oferi îngrijiri paliative bolnavilor din judeţul Galaţi în urma derulării unui proiect educaţional realizat cu sprijinul Hospice Casa Speranţei şi finanţat de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi.
Potrivit coordonatorului proiectului, Laura Iosub, cei 27 de medici de familie din judeţul Galaţi au participat la cursul ‘Abordarea paliativă a pacientului oncologic în medicina de familie’ organizat în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Galaţi. Cursul a inclus noţiuni introductive în îngrijiri paliative, evaluarea pacientului, managementul durerii, al dispneei, al anorexiei şi caţexiei, al constipaţiei, al stării terminale, noţiuni complexe de comunicare medic-pacient, modalităţi de implicare a familiei în îngrijirea celui bolnav. Medicii care au finalizat cursul au acces gratuit la un curs online de îngrijiri paliative creditat EMC de Colegiul Medicilor din România.
La rândul lor, asistenţii medicali au participat la cursuri de îngrijiri paliative şi au beneficiat şi de două zile de practică clinică în toate serviciile de îngrijire ale fundaţiei Hospice Casa Speranţei de la Braşov.
,,ArcelorMittal Galaţi s-a implicat şi va continua să se implice în proiecte care sprijină comunitatea locală, în domenii precum educaţia şi sănătatea. Suntem un partener al locuitorilor din Galaţi şi intenţionăm să găsim, împreună cu organizaţiile specializate, cele mai bune soluţii pentru nevoile locuitorilor din judeţ’, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.
În judeţul Galaţi, numărul celor care suferă de o boală cronică, progresivă şi incurabilă este estimat la aproape 4.000. La nivel judeţean, există un serviciu de îngrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi un medic cu atestat în paliaţie.
‘Îngrijirea paliativă poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii tuturor acestor bolnavi, atât a celor diagnosticaţi cu cancer, cât şi a celor cu boli neurologice, insuficienţe cronice de organ, malformaţii congenitale, distrofii neuro-musculare’, a declarat Laura Iosub.
(Agerpres/FOTO arhivă sfantairina.ro)