Iaşi: 15 persoane reţinute şi o alta sub control judiciar, în urma descinderilor organizate luni de DIICOT
Publicat de Andreea Drilea, 1 noiembrie 2022, 17:57
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea a 15 persoane şi controlul judiciar faţă de o alta, ca măsuri dispuse în două dosare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, complicitate la înşelăciune, spălare de bani, şantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Potrivit unui comunicat de presă, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de luni, s-au confiscat 50.680 de euro şi 33.000 de lei, 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper şi unul de tip Airsoft, mai multe cuţite, săbii şi spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidenţa operaţiunilor de cămătărie şi acte de proprietate ale unor imobile.
Până la acest moment a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unei vile în valoare de aproximativ 200.000 de euro.
‘În perioada 2016 – 2022, două grupuri infracţionale organizate în scopul comiterii infracţiunii de camătă, au urmărit obţinerea unor beneficii materiale substanţiale prin desfăşurarea de activităţi ilicite, asigurându-şi principala sursă de venit din acordarea de împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce ajungeau până la 400%. Liderii grupurilor realizau finanţarea activităţilor, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecţia, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfăşura în vederea atingerii scopului’, se menţionează în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare.
‘Într-o primă etapă, identificau persoanele care aveau nevoie de bani (de exemplu, dependenţi de jocuri de noroc) şi care erau considerate solvabile (prin prisma activităţilor infracţionale desfăşurate, a existenţei unor moşteniri) şi, ulterior, le împrumutau, în mod repetat, cu o dobândă cuprinsă între 20 – 400%. În această modalitate, membrii grupului se asigurau că sumele datorate nu puteau fi returnate de către cei împrumutaţi şi, astfel, aceştia erau obligaţi să încheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau în proprietate sau să continue activităţile infracţionale pe care le desfăşurau. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate’, precizează sursa citată.
Din acelaşi document remis presei reiese că inculpaţii au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obţinute din comiterea infracţiunilor prin achiziţionarea de bunuri imobile constând în terenuri în spaţiul intravilan şi extravilan şi imobile cu destinaţia locuinţă, preponderent pe numele unor rude sau persoane apropiate.
‘În cursul zilei de astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 inculpaţi’, se mai menţionează în documentul de presă.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău şi SCCO Vaslui, Botoşani şi Vrancea, precum şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ Bacău şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)