Iaşi: A crescut numărul persoanelor care necesită îngrijiri din cauza infecţiilor respiratorii
7 ianuarie 2025, 15:36
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat marţi că a crescut numărul persoanelor care necesită îngrijiri medicale din cauza virozelor şi gripelor.
‘A crescut adresabilitatea pacienţilor care au simptomatologie specifică virozelor respiratorii. Gripa reprezintă cea mai severă formă de viroză respiratorie. În momentul de faţă, numărul pacienţilor nu este îngrijorător, deşi este în creştere. Sunt însă şi pacienţi care necesită îngrijire de terapie intensivă. Sunt pacienţi care nu sunt vaccinaţi antigripal şi prezintă comorbidităţi. Sunt categorii populaţionale care sunt la risc. Discutăm de copiii sub 5 ani, persoanele peste 65 de ani şi de cei care sunt imunosupresaţi sau urmează un tratament cu medicamente de imunosupresie şi sunt expuşi în a dezvolta o formă severă de de gripă’, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ Iaşi.
Potrivit medicului, în această perioadă, predominantă este gripa de tip A, care poate dezvolta forme severe. Acesta recomandă vaccinarea antigripală.
‘Singura formă de prevenţie a gripei este vaccinarea antigripală. Chiar dacă suntem vaccinaţi antigripal, putem să dezvoltăm o formă de gripă, doar că respectiva manifestare va fi una mult mai uşor de tolerat şi mult mai uşor de îngrijit. De cele mai multe ori, în cazul vaccinării, nu este necesară îngrijirea în spital, ci în ambulatoriu. Acesta este şi dezideratul nostru, să îngrijim pacienţii în ambulatoriu. Adică, acasă. Noi dorim ca pacienţii să fie internaţi doar dacă prezintă comorbidităţi, dacă sunt persoane la risc’, a explicat Florin Roşu, medic specialist în boli infecţioase şi terapie intensivă.
A atras atenţia ca în această perioadă să adoptăm o serie de măsuri de prevenţie pentru protejarea celorlalţi, dacă avem simptome de viroză respiratorie.
‘În primul rând, spiritul civic trebuie să ne caracterizeze. Dacă prezentăm simptome de viroză respiratorie, adică avem rinoree – dacă ne curge nasul, dacă prezentăm angină – avem avem roşu în gât sau avem dificultăţi la înghiţit, dacă prezentăm mialgii – adică dureri musculare, dacă prezentăm artralgii – dureri articulare, în astfel de situaţii este esenţială autoizolarea’, a recomandat medicul.
În cazul în care copiii prezintă simptomatologie, menţionează directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, nu trebuie duşi la şcoală sau la grădiniţă.
‘Trebuie să luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul specialist şi să începem un tratament corespunzător, dar nu îl introducem în colectivitate. La fel şi noi, adulţii. Dacă prezentăm simptomatologie, nu mergem la la serviciu şi ne izolăm astfel încât să-i protejăm pe cei de lângă noi. Dacă acest lucru nu este posibil şi trebuie neapărat să ne deplasăm în momentul respectiv, vom purta mască de protecţie, astfel încât să minimalizăm cât de mult se poate transmiterea virală. Aceste ieşiri în colectivitate trebuie să fie cât mai scurte posibil şi să intrăm în contact cu cât mai puţine persoane’, a subliniat dr. Florin Roşu.
Acesta a amintit, totodată, de regulile simple de igienă.
‘Ca să minimalizăm răspândirea virală, ar fi un aspect, al doilea de ţinut minte – igiena normală sau, mai bine spus, de regulile normale: spălatul pe mâini, în cazul în care strănutăm să avem o batistă, să evităm locurile care sunt caracterizate de aglomerări şi, nu în ultimul rând, în perioada aceasta să consumăm legume şi fructe proaspete cât mai mult, pentru că aduc un aport important de vitamine şi ajută organismul în această bătălie cu simptomatologia virală’, a menţionat dr. Florin Roşu.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)