Iaşi: A fost finalizată licitaţia pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a esplanadei Teatrului Naţional
Publicat de gabrielarotaru, 9 aprilie 2021, 16:01
Primarul Mihai Chirica a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost încheiată licitaţia pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a esplanadei Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’.
El a menţionat că licitaţia, la care au participat patru firme, a fost câştigată de o firmă din Iaşi, pentru suma de 17,44 milioane de lei, cu TVA.
‘Esplanada nu arată bine în momentul de faţă. Ultima modernizare a fost făcută înainte de 1989. Avea câteva neajunsuri majore. În primul rând, a crescut o vegetaţie foarte dezordonată, nu foarte valoroasă. Prin noul proiect vrem să conservăm în special arborii înalţi, în special platanii. De asemenea, sunt câteva specii protejate de lege. Vrem să valorificăm şi cele două edificii importante: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Teatrul Naţional ‘Vasile Alecsandri’. Vrem să fie o zonă de relaxare, de meditaţie, o zonă de traversare între Mitropolie şi Teatrul Naţional. Suprafaţa pe care vrem să o reabilităm este de 9.744 de metri pătraţi. S-a terminat şi licitaţia. Sperăm să semnăm contractul săptămâna viitoare‘, a declarat primarul Mihai Chirica.
Acesta a explicat că lucrările vor dura aproximativ 18 luni.
Studiul de fezabilitate al proiectului de reabilitare şi modernizare a esplanadei a fost aprobat de consilierii locali într-o şedinţă din iunie 2019. Potrivit studiului, valoarea totală a investiţiei este estimată la aproximativ 50 milioane lei, din care 44 de milioane de lei vor fi pentru construcţii şi montajul decorurilor arhitecturale.
Conform proiectului, esplanada nu va avea o parcare subterană. În timpul lucrărilor, fântânile arteziene vor fi demolate şi înlocuite, aleile şi trotuarele vor fi modernizate, iar instalaţiile şi finisajele vor fi refăcute integral. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu faţa spre sud. Pe latura opusă statuilor, cu faţa spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza şi mici spectacole în aer liber.
În zona dinspre teatru, va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, în locul fântânilor existente. În parc vor fi amenajate bănci, buvete, coşuri de gunoi; corpuri de iluminat montate în finisajul aleilor, încastrate în gazon, corpuri de iluminat pitice, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului, pentru iluminarea statuilor; plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, panouri de expunere a picturilor; pavilioane şi pergole.
Pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi accesul la teatru se va realiza şi prin trepte, dar şi prin rampe cu panta de 8%. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei şi plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)