IAŞI: ACT România (Acceptance and Commitment Therapy Training România) – proiect pentru consilierea tinerilor
Publicat de Andreea Drilea, 14 iulie 2017, 09:29
Asociaţia pentru Dezvoltare Personală din Iaşi, în parteneriat cu American Psychologycal Association (APA) şi Facultatea de Psihologie a Universităţii „Alexadru Ioan Cuza” din Iaşi derulează, în perioada 13.07.2017-23.07.2017 o serie de acţiuni în cadrul proiectului ACT România (Acceptance and Commitment Therapy Training România) finanţat de Primăria Iaşi, H.C.L. nr 54 din 07.03.2016.
Scopul proiectului este consilierea tinerilor pentru exercitarea unei educaţii nonviolente în familie. Activitatea de consiliere, realizată în municipiul Iaşi, constă în organizarea a 8 module de instruire şi în susţinerea a 4 activităţi de consiliere lunar, pe parcursul a 16 luni.
Beneficiarii direcţi vor fi 600 de tineri, cu vârste până în 35 de ani, consiliaţi pentru a fi părinţi nonviolenţi. De asemenea, 20 de formatori, specialişti în domenii socioumane, vor fi beneficiari ai trainingului de formare susţinut de cei doi profesori universitari americani, membri ai American Psychologycal Association, specialişti în programul ACT, cadre didactice la Montclair University, respectiv Dr. Milton A. Fuentes, Associate Professor, Psychology Department, şi Mihaela Dranoff, Ph. D., Adjunct Faculty, Montclair State University. Beneficiari indirecţi vor fi 3000 de copii aflaţi în grija părinţilor şi a tutorilor, beneficiari direcţi ai acestei iniţiative.
Conferinta de presă care va marca lansarea oficială a proiectului va avea loc pe data de 14.07.2017, ora 12, la Primaria Iaşi. La conferinţă vor participa reprezentanţi ai instituţiilor iniţiatoare şi partenere, ai Primăriei Iaşi, finanţatorul proiectului.
Din partea American Psychologycal Association (APA) vor vorbi cei doi specialişti americani, Dr. Milton A. Fuentes şi Ph. D., Adjunct Faculty, Mihaela Dranoff.
Dr. Milton A. Fuentes a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Psihiatrie, a Universităţii Yale şi este profesor universitar la Montclair University NJ, departamentul de Psihologie. A publicat în reviste de specialitate numeroase articole şi newslettere, iar pentru activitatea susţinută i-au fost oferite peste 20 de distincţii academice, în anul 2016 fiindu-i acordată cea mai recentă: Star Vega Distinguished Service Award, National Latina/o Psychological Association. Printre funcţiile îndeplinite şi activităţile în care s-a implicat se numără: director la The Chicago School of Professional Psychology – departamentul de Psihologie Clinică, director la Clinical and Community Studies Laboratory Montclair State University, Montclair, NJ, director la ACT/Parents Raising Safe Kids-Mid- Atlantic Regional Center, psiholog supervizor la Bronx Child Placement Prevention Center, Puerto Rican Family Institute, New York City, New York, programul de prevenire a violenţei iniţiat de APA (American Psychological Association), Washington, DC. Ph. D. Mihaela Dranoff a studiat la Fairleigh Dickinson University, NJ, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi este profesor universitar la M ontclair University NJ. Ph. D. Mihaela Dranoff este membru APA, membru al Asociaţiei de Psihologie din NJ, conduce un grup de suport pentru copiii şi soţiile imigranţilor din zona centrală şi de nord a NJ, deţine experienţă clinică privind diagnosticarea şi intervenţia legate de tulburarea de spectru autist. De asemenea, este implicată în programe legate de abuz şi violenţă domestică, de neglijare şi violenţă asupra copilului, în ACT/Parents Raising Safe Kid; este autoare a numeroase articole şi studii de specialitate.