Ascultă Radio România Iași Live

IAŞI: Admitere la universităţile ieşene. (Locuri, taxe, oferte educaţionale)

Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2016, 06:00

Patru universităţi de stat din Iaşi organizează de astăzi procesul de admitere pentru absolvenţii de liceu.

Ca şi anul trecut, viitorii studenţi vor fi selectaţi pe baza unui examen sau în funcţie de nota obţinută la bacalaureat.
Oferta Universităţii Alexandru Ioan Cuza include 15 facultăţi cu peste 80 de specializări.

La Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi, cei interesaţi pot completa formularul de înscriere şi online.

Aproximativ 2000 de locuri sunt scoase la admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa, examenele fiind de tip grilă.

Peste 1000 de locuri sunt disponibile şi pentru cei care doresc să se înscrie la una dintre cele patru facultăţi ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Admitere Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

Studii de licenţă
Admiterea în învăţământul superior agronomic se organizează de Universitate pe baza criteriilor generale stabilite de MECS şi a regulamentului propriu. Studiile din învăţământul universitar agronomic se încheie cu examen de licenţă, absolvenţii dobândind titlul de „inginer” în specializarea urmată, respectiv „licenţiat” în medicină veterinară sau biologie.

Cifre de şcolarizare aprobate pentru admiterea din iulie 2016:
» Facultatea de Agricultură: 437 locuri
» Facultatea de Horticultură: 205 locuri
» Facultatea de Zootehnie: 250 locuri
» Facultatea de Medicină Veterinară: 154 locuri
» Facultatea de Medicină Veterinară (limba engleză): 50 locuri
» Tineri din R. Moldova, absolvenţi de licee din România: 25 locuri
» Tineri români de pretutindeni: 54 locuri
» Rromi: 11 locuri

Perspective profesionale
La terminarea studiilor, absolvenţii USAMV pot opta pentru:

» societăţi şi asociaţii agricole;
» societăţi din domeniul industriei alimentare;
» societăţi de distribuţie a factorilor necesari producţiei agricole (material biologic, mijloace chimice, mijloace mecanice etc.);
» camere agricole;
şi multe altele.

Admitere Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

Facultatea de Biologie

Ce poți studia
Facultatea de Biologie iți oferă posibilitatea de a te implica activ în cercetări moderne fundamentale și aplicative din domenii precum: biodiversitate, biotehnologii moderne, ecologie şi protecţia mediului, combaterea integrată şi biologică a dăunătorilor, genetică, biochimie, biofizică, biologie celulară, anatomie, citologie, histologie, fiziologie vegetală şi animală etc.

De ce la noi
Ca student al facultății noastre ai la dispoziţie o importantă bază materială pentru cercetare şi practică, prin accesul la staţiunile de cercetare ale facultăţii de la Agigea (Marea Neagră) şi Potoci (Bicaz), prin Grădina Botanică și Muzeul de Istorie Naturală (primele instituții de acest gen din țara noastră) şi un Herbarium recunoscut pe plan internațional.

Ce poți face dupa ce termini
Ca absolvent, poți activa ca profesor în învăţămînul universitar şi preuniversitar, precum şi ca specialist ce poate desfăşura activităţi în: companii care folosesc biotehnologii (fabrici de antibiotice, fabrici de industrializare a laptelui, a produselor alcoolice, vinuri, bere etc.), în spitale sau în agenții/companii de protecţie a mediului.

Facultatea de Chimie

Ce poti studia
Facultatea te pregăteşte în domeniile Chimie și Biochimie tehnologică. Datorită pregătirii lor teoretice şi experimentale, ca și absolvent, te poti adapta cu uşurinţă la evoluţia noilor tehnici de investigare, ceea ce iți permite să efectuezi analize chimice în orice laborator de profil din industrie sau din clinicile medicale.

De ce la noi
Facultatea iți pune la dispoziție laboratoare moderne pentru Chimie organică, Chimie anorganică, Chimie analitică, Chimie medicală, Chimie-fizică, Știința materialelor și Biochimie precum și un laborator în care se pot efectua analize de mediu complexe. Pe lângă acestea, Facultatea îți oferă șansa să te pregatești în biblioteca facultății, precum și să te implici activ în diferite proiecte alături de renumiți profesori cu experiență în cercetare. De asemenea, poți obține burse de merit, de studiu și sociale și ai posibilitatea de a pleca într-un stagiu de studiu la universități de renume din străinătate în baza acordurilor de colaborare încheiate în cadrul programului Erasmus.

Ce poti face dupa ce termini
Facultatea iți oferă o pregatire atât teoretică cât și practică pentru a face față cu succes în laboratoare de analiză și controlul calității alimentelor, în laboratoare de analize chimice, în puncte vamale și control antidoping, precum și în controlul și protecția mediului. Te poți angaja în institute de cercetare, în industria medicamentelor, în industria de lacuri, vopsele și materiale de construcții, în firme de producție și distribuție aparatură și substanțe chimice, sau poți îmbrațișa o carieră didactică în învațământul preuniversitar și universitar.

Facultatea de Drept

Ce poți studia
Facultatea te așteaptă să pașești în fascinanta lumea a dreptului alături de profesori gata să-ți dezvăluie secrete și să te introducă în tainele justiției. Aici vei avea șansa să intri în laboratorul de criminalistică să înveți cum se iau amprente sau să vezi cum un alt coleg de-al tău este supus detectorului de minciuni.

De ce la noi
Facultatea iți pune la dispoziție săli și amfiteatre moderne, poți participa la conferințe și seminarii cu invitați de prestigiu din țară și din străinătate, poți pleca cu o bursă de studiu în străinătate sau într-o vizita de lucru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Parlamentul European și Institutul Internațional pentru Drepturile Omului. De asemenea te poți implica activ în viața facultății, participând la concursurile științifice și sportive cum ar fi Hexagonul facultăților de Drept (Iaşi, Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Sibiu), Şcoala de vară – “Protecţia Europeană a Drepturilor Omului”, Concursuri de procese simulate (Strasbourg, Paris, Praga, Budapesta, Boston)

Ce poți face după ce termini
Ca absolvent al Facultății de Drept beneficiezi de numeroase perspective de realizare profesională: magistrat (procuror, judecător), notar, avocat, jurisconsult, funcționar public în cadrul administrației publice centrale și locale, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, consultant de afaceri în cadrul Camerelor de Comerț, specialist în relațiile comerciale interne sau internaționale.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Ce poţi studia
Oferta educaţională a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor este una extrem de bogată şi de variată. Ai oportunitatea de a alege dintre cele 12 specializări exact ce îţi place şi ce consideri că ţi se potriveşte. Fie că este Contabilitate şi informatică de gestiune, Economie şi afaceri internaţionale, Economie agroalimentară, Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Economie generală, Economie și finanțe, Finanţe şi bănci, Informatică economică, Management, Marketing, Statistică şi previziune economică ori Administraţie publică vei descoperi un corp profesoral bine pregătit care să te îndrume spre alegerea corectă a viitoarei cariere.

De ce la noi?
Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor îţi pune la dispoziţie amfiteatre şi laboratoare de studiu moderne şi foarte bine echipate. Îţi oferă posibilitatea de a studia în cea mai actualizată bibliotecă din domeniul economic – deschisă în anul 2002, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la înfiinţarea facultăţii. Această bibliotecă este dotată cu o colecţie de documente, compuse din peste 20.000 volume – cărţi şi publicaţii periodice, româneşti şi străine; abonament la Baza de date Thomson Gale – pentru publicaţii periodice străine full-text.
Poţi pleca să studiezi în străinătate prin programul Erasmus în baza colaborărilor pe care Facultatea le are cu numeroase universităţi europene.

Ce poţi face după ce termini?
Absolvirea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor îţi oferă multiple posibilităţi de a dezvolta o carieră profesională în: bănci, societăţi de servicii de investiţii financiare, consultanţă de plasament pe piaţa de capital, iniţierea şi dezvoltarea de afaceri personale, burse de mărfuri, contabilitate, marketingul produselor şi serviciilor alimentare, gestiunea afacerilor agro-alimentare, învăţământ liceal, postliceal şi universitar, mass-media, instituţii de asigurări de bunuri şi personal, agenţii guvernamentale, organisme financiare publice, centrale şi locale, analiza sistemelor informaţionale, administrarea de reţele şi baze de date, crearea de site-uri Web, managementul resurselor umane, management strategic, relaţii publice, marketing industrial, marketingul serviciilor, promovare vânzări, marketing antreprenorial, marketing strategic, societăţi de asigurări şi reasigurări naţionale şi internaţionale, direcţii sau compartimente de relaţii internaţionale, reprezentanţe comerciale ale firmelor în străinătate, agenţii specializate de cercetare a pieţelor internaţionale, firme multinaţionale, agenţii de voiaj şi agenţii de turism, întreprinderi de servicii (transporturi, poştă, administraţie publică).

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Ce poți studia
Facultatea de Educație Fizică și Sport iți oferă oportunitatea studiilor în domeniul educației fizice și sportive precum și în domeniul kinetoterapiei și motricității speciale. Beneficiezi atât de cursuri și seminarii teoretice, cât și de cursuri practice. Ai șansa de a lucra cu cadre didactice tinere, dinamice, foarte bine pregătite, ce participă la competiții sportive sau fac parte din echipe care pregătesc loturi olimpice. Poți participa alături de colegii tăi la competiții sportive studențești și universitare, la care facultatea a avut mereu rezultate notabile.

De ce la noi
Facultatea de Educație Fizica și Sport îți pune la dispoziție echipamente moderne pentru activități sportive de actualitate (caiace de agrement, windsurf, kite-surf, echipamente alpine) utilizate în cadrul disciplinelor dedicate: turism, orientare turistică, ski și expediții de practică de înot – vâslit. De asemenea dispune de o bază materială proprie, modernă, pentru desfăşurarea lecțiilor practico-metodice, săli de curs şi seminarii pentru desfăşurarea activităţilor teoretice, de cabinete metodice şi de o bibliotecă de specialitate bogată, care asigură studenţilor materiale informative pentru un învăţământ de calitate.
Îți stau la dispoziție urmatoarele resurse: sală fitness cu aparatură specifică, două săli de gimnastică dotate corespunzător, sală haltere-culturism cu aparatură specifică, două săli pentru jocuri, din care una are covor sintetic, panouri transparente şi coşuri elastice, un teren de tenis-baschet în aer liber cu covor sintetic, instalaţie nocturnă şi împrejmuire adecvată, un ministadion cu pistă de 200 de metri, miniteren de fotbal, sector sărituri şi sector aruncări, un teren handbal-fotbal, un teren baschet, un teren volei. Te poți înscrie în cercul olimpic “Maricica Puică” sau în Cercul de gimnastică, poți lua cursuri de Karate do sau de Capoeira sau poți face parte din Asociaţia Tinerilor din Educaţie Fizică şi Sport-Tinere Talente sau Asociaţia Club Sportiv Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport dezvoltă colaborări cu universităţi din Franţa, Portugalia, Moldova, Germania, în cadrul programelor europene Socrates – Erasmus şi cu toate Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport din România.

Ce poți face după ce termini
Facultatea de Educație Fizica și Sport te pregătește pentru a deveni profesor de educație fizică şi sport, antrenor, kinetoterapeut, instructor sportiv cu misiunea de a educa copiii şi adolescenţii din sistemul de învăţământ şi din domeniul sportului .

Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice

Ce poți studia
La Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice poți explora domenii diverse, începând cu filosofia pură, continuând cu științele politice, sociologia, asistența socială și poți ajunge până la comunicare și relații publice, relații internaționale sau studii culturale.

De ce la noi
Devenit student la filosofie, vei avea toate șansele de a pleca cu o bursă în străinătate, prin intermediul colaborărilor pe care facultatea le are cu peste 40 de universități din Germania, Franța, Italia, Anglia, Olanda, Belgia, Suedia și multe altele. De asemenea, vei putea acumula experiență practică prin implicarea în proiectele derulate de diversele organizații stundețești ce activează cu sprijinul facultății, printre care amintim Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Filosofie din Iași, Asociaţia Europeană a Studenţilor la Relaţii Publice şi Comunicare, filiala Iași, și Asociația Studenților și Absolvenților de Asistență Socială din Iași.

Ce poți face după ce termini
După ce termini una dintre specializările facultății de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, poți fi angajat în învățământul universitar și preuniversitar, institute de cercetare științifică, administrația publică locală și centrală, insitituții cu caracter politic și socio-profesional, jurnalistică și mass-media, institute de cercetare sociologică și de sondare a opiniei publice, instituții de cultură sau organizații non-guvernamentale.

Facultatea de Fizică

Ce poți studia
Pregătirea ta în cadrul Facultății de Fizică se realizează prin intermediul unei palete largi de cursuri de fizică clasică şi modernă, punându-se un accent deosebit pe domeniile de perspectivă (fizica medicală, biofizică, fizica informatică și fizică tehnologică) precum şi prin cursuri de matematică, chimie, electronică, limbaje de programare, prelucrare automată a datelor, limbi străine.

De ce la noi
Pentru că la Facultatea de Fizică, prin tradiție, colectivele de cercetare din facultate, compuse atât din cadre didactice cât și din studenți, grupate în două centre de cercetare atestate, au fost în permanent contact cu lumea ştiinţifică din afara graniţelor ţării. Aceste contacte s-au intensificat şi dezvoltat în ultimii ani, în cadrul unor proiecte de cercetare comune cu colective de prestigiu din Franţa, Germania, Anglia, Olanda, Austria, Japonia, SUA, Grecia, Cehia, Portugalia, Spania, Belgia, Elveţia, Bulgaria şi Republica Moldova. Se pune accent pe partea practică a programelor didactice prin achiziționarea de dotări speciale, pentru a oferi studenților echipamente moderne, și pentru a se încerca reținerea celor mai buni în corpul profesoral după terminarea doctoratului.
Facultatea de Fizică dispune de trei rețele de calculatoare, peste 100 de calculatoare cu acces la Internet, o sală de internet precum şi un laborator multimedia, și un Centru de Cercetări în Fizica Stării Condensate. Biblioteca Facultăţii de Fizică are un fond de peste 100.000 de volume.
Granturile de cercetare ştiinţifică obţinute prin competiţie internă şi/sau internaţională permit o dotare a laboratoarelor de cercetare la un nivel care să răspundă cerinţelor actuale. Unul dintre punctele de reper ale facultății noastre îl reprezintă grupul de cercetare „Carpath” – Centrul de Cercetări Aplicate în Fizică şi Tehnologii Avansate, cu rezultate deosebite pe plan național și internațional.

Ce poți face după ce termini
După ce termini facultatea poți deveni, cercetător ştiinţific în cadrul Facultăţii de Fizică sau în institute de cercetare, fizician medical în policlinici, institute de sănătate publică şi spitale, expert în domeniul protecţiei mediului, kinetoterapeut în spitale şi cabinete particulare, fizician în industria electronică sau de aparatura medicală, informatician sau biofizician precum și cadru didactic în învăţământul universitar sau liceal.

Facultatea de Geografie şi Geologie

Ce poți studia
La Facultatea de Geografie și Geologie descoperi atât componenta didactică, cât și cea de cercetare stiințifică, fiind diferențiate în funcție de domeniul de activitate si specializare. Poți opta pentru domeniul Geografie sau Știința Mediului și să studiezi Geografia turismului, Planificare teritorială, Hidrologie și meteorologie, Știința mediului, sau poți opta pentru domeniul Geologie și studiezi Geochimia (prima și singura specializare de acest gen din țară) sau de asemenea poți alege Ingineria geologică din cadrul domeniului cu acelaşi nume.
Oricare va fi opțiunea ta vei beneficia de programe de învățământ de înaltă calitate, adaptate necesităților domeniilor de interes național și în concordanță cu normele de integrare europeană ce promovează un învăţământ geografic, geologic şi geochimic de înaltă calitate.

De ce la noi
Facultatea de Geografie și Geologie îți oferă o atmosfera deosebită, o relație deschisă și de colaborare între studenți și profesori. Beneficiezi de excursii si stagii de practică alături de alți zeci de colegi la centrele și stațiunile de cercetare de care facultatea dispune în țară. Avem pentru tine burse în străinătate (min. 1 semestru) în 25 de universităţi partenere din ţările Uniunii Europene şi Canada în cadrul programului Erasmus LLP. Studenţii de la domeniul Geologie (specializarea Geochimie) pot beneficia şi de burse CEEPUS în 18 universităţi partenere din Europa Centrală şi de Est. Facultatea îți pune la dispoziție colecţiile Muzeului de Mineralogie, precum și laboratoare moderne de: Teledetecție și Fotointerpretare, Cartogarfie-Topogarfie, Climatologie și Meteorologie, Spectrometrie de fluorescență de raze X, Spectrometrie de Absorbţie Atomică, Geoarheologie.

Ce poți face după ce termini
Absolvirea Facultății de Geografie și Geologie îți deschide noi orizonturi și îți oferă numeroase perspective de carieră. Poți opta pentru a deveni profesor în învăţământul preuniversitar şi universitar, analist în probleme: de mediu, de turism, de planificare teritorială, de urbanizare, specialist în probleme demografice, meteorolog, hidrogeolog, cercetător în geologie petrolieră sau în mineralogie tehnică și experimentală, specialist în evaluarea şi monitorizarea calităţii solurilor, geochimist, în managementul hazardelor naturale, în evaluarea pietrelor preţioase, muzeograf, cercetător în instituţii de cercetare şi universităţi etc.

Facultatea de Informatică

Ce poți studia
La Facultatea de Informatică ai șansa de a studia informatica la un standard profesional de execelență, pentru a putea deveni un specialist de performanță care să asigure dezvoltarea Societății Informaționale din România în contextul integrării europene.
Vezi aici ce discipline poți studia la fiecare specializare.

De ce la noi
Pentru că, pe lângă educația de clasă, aici poți participa la evenimente de anvergură, organizate în cadrul facultății, precum Școlile de vară Eurolan sau ROSYCS. De asemenea, poți fi membru al uneia dintre cele mai active asociații studențești, și anume Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni, ce derulează proiecte interactive și alături de care poți acumula o experienţă vitală în sporirea șanselor de angajare.

Ce poţi face după ce termini
O dată devenit absolvent al Facultății de Informatică, poți lucra în societăţi comerciale ca dezvoltator de software, inginer de sistem, administrator de reţea, manager de sisteme informatice, în învăţământ, ca profesor de Informatică sau în cercetare.

Facultatea de Istorie

Ce poţi studia
Ca student al facultății de Istorie, poți studia și efectua cercetări în domenii precum: istoria Europei (unde se continuă o tradiţie care datează încă de la fondarea Facultăţii), arheologia preistorică şi antică (domeniu în care s-a format o adevărată şcoală, cu recunoaştere naţională şi internaţională), editarea izvoarelor Evului Mediu românesc, istoria orașelor, genealogia istorică, istoria mentalităților, fenomene şi evenimente importante ale istoriei moderne şi contemporane. În acelaşi timp, în ultimii ani, s-au conturat direcţii noi, în pas cu cele mai recente evoluţii istoriografice: istoria socială, a culturii şi a ideilor, istorie ecleziastică, istoria comunismului şi post-comunismului în România, istoria evreilor, etc.

De ce la noi
Facultatea de Istorie oferă celor interesați posibilitatea înțelegerii proceselor istorice care au stat și stau la baza evoluției omenirii. Cele 6 centre de cercetare care activează în cadrul facultății sunt un motiv în plus pentru a alege să devii student la Istorie. Acestea acoperă arii precum comunismul, studiile egeo-mediteraneene, studiile clasice și creștine sau arheoistoria. De asemenea, laboratorul de arheologie, înzestrat cu posibilități de restaurare a materialului și cu o expoziție permanentă, dar și șantierele arheologice organizate periodic, constituie locul ideal pentru cei pasionați de a-și șlefui abilitățile. Facultatea întreține relații de colaborare excelente cu centrele universitare și de cercetare importante din țară, ca și cu universități din Germania, Franța, S.U.A., Italia, Grecia sau Austria. În țările europene amintite, studenții pot urma cursuri în cadrul schimburilor Erasmus sau vizite de documentare.

Ce poţi face după ce termini
La terminarea studiilor facultății de Istorie poți activa în varii domenii, de la cel didactic, până la arheologie și arhivistică. Absolvenții facultății pot deveni cercetători, profesori, muzeografi, arheologi, arhiviști, jurnaliști, diplomați, bibliotecari, specialiști în cadrul unor instituţii şi organizaţii axate pe problematica integrării europene (în primării, prefecturi), ghizi turistici, angajați în serviciile de informaţii româneşti (SRI, SIE) etc.

Facultatea de Litere

Ce poți studia
Alegând să studiezi în unul din cele trei departamente ale facultății de Litere, ai șansa de a plonja în universul limbii și literaturii române și literaturii comparate, al limbilor și literaturilor străine și a jurnalismului și științelor comunicării, prin studii deopotrivă specializate și interdisciplinare.

De ce la noi
La facultatea de Litere din Iași ai șansa de a te implica în proiecte extracuriculare ce te ajută să-ți clădești experiența profesională. Câteva din acestea sunt revista Alma Mater, postul de radio Nord Est FM, săptămânalul Opinia Studenţească, agenția de știri CuzaNet și WebMIX – revista online a studenţilor Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. De asemenea, te poți înscrie în Asociația Studenților Jurnaliști, și astfel ai șansa de a practica meseria încă din anii studenției.
Ce poți face după ce termini

Prin structura şi programele sale, Facultatea de Litere te ajută să devii fie cadru didactic pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, fie cercetător în domeniul filologic, fie specialist în domeniile ştiinţelor comunicării, traducerii și interpretariatului.

Facultatea de Matematică

Ce poţi studia
Matematica este unul dintre cele mai vechi intrumente intelectuale cunoscute și utilizate de umanitate în efortul său continuu de a înțelege Universul și fenomenele naturii. Pornind de la necesitatea construcţiei unui limbaj coerent din punct de vedere logic, matematica a dezvoltat instrumente de abstractizare şi analiză care, odată puse la dispoziția altor ramuri ștințifice (cum ar fi fizica, chimia, economia, biologia, informatica, sociologia) și aplicative (științele inginerești) au oferit acestora posibilitatea unor progrese cu totul remarcabile şi de neatins pe căi euristice. Matematica este știința exactă prin excelență, iar cuceririle sale, care de multe ori au provenit și din necesități interne de dezvoltare, s-au dovedit aproape întotdeauna utile chiar și în cele mai neașteptate domenii. Ca o consecință a acestui fapt, gândirea analitică a impregnat majoritatea aspectelor vieții secolului XXI, iar omul zilelor noastre care ignoră gândirea matematică se află în situația de a avea dificultăți cu multe dintre uneltele vieții de zi cu zi. In plus, îmbinarea Matematicii cu Informatica a oferit timpului nostru dinamica sa exponențială și accesul rapid la informație.
Vezi aici ce discipline poți studia la fiecare specializare.

De ce la noi
Tinerilor care se hotărăsc să studieze la Facultatea de Matematică din Iași le este oferită posibilitatea unui parcurs academic bazat pe o tradiție a excelenței și pe un prezent activ și implicat. La Facultatea de Matematică din Iași studentul decide asupra propriei sale căi, iar corpul profesoral îi acordă sprijin și îndrumare profesională pe tot parcursul său academic.
Matematica este o știință accesibilă oricărei persoane cu o gândire corectă, iar prin pregătirea și îndrumarea pe care Facultatea de Matematică din Iași le oferă, însoțite de un studiu individual constant, orice student poate descoperi în matematică o pasiune.
Planul de învățământ curent al programului de licență de la specializarea Matematică oferă toate instrumentele de bază necesare unui parcurs academic și, ulterior, profesional reușit pentru fiecare student al facultății.
Specializarea Matematică-Informatică propune, în programul de formare profesională, discipline care pun la dispoziția studenților noțiuni și tehnici matematice fundamentale, combinate cu instrumentele informaticii, care împreună înlesnesc accesul la metode de calcul și de analiză atât de necesare în prelucrarea informațiilor și datelor.

Ce poţi face după ce termini
Studiul matematicii la facultatea noastră oferă posibilitatea de a profesa în numeroase domenii: învățământul preuniversitar, la nivel gimnazial sau liceal, învățământul universitar, în cercetare pură sau aplicativă (în institute sau în departamente de cercetare), mediul industrial în general, industrie IT, departamentele IT ale diferitelor companii (matematician, programator etc.)
mediul economic, sectorul bancar, societăți de asigurări (statistician, matematician etc.).
Studiile din cadrul specializării Matematică informatică oferă studenților noștri o formare profesională ce permite ulterior accesarea unor poziții de specialist în diverse domenii IT (programare, web design, dezvoltare soft, cercetare) sau orientarea spre învățământul universitar sau preuniversitar.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei

Ce poţi studia
Prin intermediul programelor din cadrul facultății noastre vei putea deveni profesionist în domeniul ştiinţelor psiho-pedagogice, în cadrul a patru specializări (psihologie, psihopedagogie specială, pedagogie şi institutori) prin trei forme distincte (forma lungă de învăţământ, forma scurtă de învăţământ – Colegii universitare de Institutori – şi învăţământ la distanţă).

De ce la noi
Pentru că la Iași, la facultatea de Psihologie, activitatea susţinută de cercetare ştiinţifică este probată de numărul impresionant de lucrări publicate, de derularea constantă a unor granturi naţionale, de participarea la proiecte internaţionale de cercetare şi de existenţa a două centre de cercetare acreditate de Consiliul Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior: “Centrul de cercetare în psihologia aplicată (centru de excelenţă) şi “Centrul de cercetare pedagogică fundamentală şi aplicativă a performanţei multireferenţiale din câmpurile educaţionale, profesionale şi comunitare” (centru de cercetare). Tu te vei putea implica în activitățile de cercetare și vei putea lucra într-un mediul dinamic și profesionist.

Ce poţi face după ce termini
O dată ce vei fi terminat facultatea, vei putea activa în domeniul ştiinţelor educaţiei, ca profesor, profesori psihopedagogi (consilier) sau institutor, vei putea deveni specialist psiholog independent în psihologie clinică şi psihoterapie, psihologie educaţională sau psihologia muncii şi a serviciilor, ori consilier psiholog în diverse companii.

Facultatea de Teologie Ortodoxă

Ce poți studia
Dacă ești interesat de Teologia pastorală, de cea didactică sau de cea socială, sau dacă te pasionează artele plastice cu orientare sacră, Facultatea de Teologie Ortodoxă îți oferă posibilitatea de a studia domeniul ales într-un spațiu spiritual și profesional dedicat acumulării de înțelepciune și cercetării teologice.

De ce la noi
O dată intrat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, vei beneficia de unele oportunități unice în țară. Vei avea acces la biblioteca „Dumitru Stăniloae”, unde poți consulta lucrări unicat, enciclopedii și dicționare clasice de teologie, precum și periodice de teologie în toate limbile de circulație internațională. Te vei putea reculege în Capela proprie a facultății, recent restaurată. Vei avea șansa de a colabora cu cadre didactice formate în proporție de 90 % peste hotare, și vei frecventa cursurile singurei facultăți din Universitate ce beneficiază de un spațiu propriu. Dacă alegi Arta Sacră, prima specializare de acest gen din țară, poți lucra în cadrul Direcției de miniatură religioasă, unică în România, sau a direcțiiilor de restaurare și pictură bisericească. Nu în ultimul rând, vei putea face parte din una dintre cele mai active asociații studențești, ASCOR, prin care vei acumula experiență practică și vei interacționa îndeaproape cu mediul teologic.

Ce poţi face după ce termini
Ca absolvent al specializării Teologie Ortodoxă Pastorală ai posibilitatea de a face parte din clerul Bisericii Ortodoxe Române (diaconi, preoţi, ierarhi). Dacă termini specializarea Teologie Ortodoxă Didactică ai toate șansele să predai religie în şcolile de stat şi particulare. O dată absolvent al specializării Teologie Ortodoxă Socială obţii calificarea de asistent social, și poți activa în cadrul structurilor bisericeşti și de stat. În fine, dacă vei absolvi specializarea Artă Sacră obţii calificarea necesară activităţii de restaurator de icoană şi carte veche aparţinând patrimoniului cultural românesc, precum şi calificarea de pictor bisericesc.

Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Ce poți studia
La facultatea de Teologie Romano-Catolică te poți iniția în tainele teologiei sociale și didactice de orientare romano-catolică, alături de profesori titulari la facultate şi profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic Iaşi. Filosofia facultății mizează pe o formare atât teologică, cât și umană.

De ce la noi
Spre deosebire de studenții tuturor celorlalte facultăți ale universității, aici îți vei putea cunoaște toți colegii și toți profesorii, intrând într-o familie unită, ce are ca scop adăugarea de valoare societății. Astfel, studenții de la Teologie Romano-Catolică iau parte la excursii sau pelerinaje de 2 sau 3 ori pe an, organizează împreună cu cadrele didatice întâlniri liturgice și zile de reculegere. De asemenea, facultatea de Teologie Romano-Catolică se află în colaborare, pentru disciplinele teologice, cu Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi. Dacă îți place să cânți și ai talent, poți fi membru al corului facultății, participând regulat la competiții naționale și internaționale.

Ce poți face după ce termini
Ca absolvent de Teologie Romano-Catolică ai posibilitatea, pe lângă activitatea bisericească, de a desfășura activități sociale în cadrul organizațiilor non-guvernamentale, poți activa ca profesor în învățământul universitar și preuniversitar, ori ca specialiști în asistență socială la primării şi alte instituţii care angajează asistenţi sociali, ori în Caritasul Diecezan.

Informații pentru candidații Români de pretutindeni, cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Balcani şi Diaspora
Admitere la sediul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Puteţi candida pentru următoarele locuri:
20 – fără taxă, cu bursă de studii – absolvenţi cu diploma de bacalaureat din România
10 – fără taxă, fără bursă de studii – absolvenţi cu diploma de bacalaureat din România
46 – cu plata taxelor de şcolarizare – absolvenţi cu diploma de bacalaureat din România/ Republica Moldova/ Ucraina/ Ungaria/ Balcani/ Diaspora
Repartizarea pe domenii o găsiţi aici: (http://admitere.uaic.ro/admitere-facultate-2016/):

Relaţii suplimentare: Rectorat–Biroul Programe Didactice, tel. 0232-201119, e-mail: admitere@uaic.ro

Admitere organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice
Puteţi candida pentru următoarele locuri:
61 – fără taxă, cu bursă – absolvenţi cu diploma de bacalaureat din Republica Moldova/ Ucraina/ Ungaria/ Balcani/ Diaspora
165 – fără taxă, fără bursă – absolvenţi cu diploma de bacalaureat din Republica Moldova/ Ucraina/ Ungaria/ Balcani/ Diaspora

Repartizarea pe domenii o găsiţi aici: (http://admitere.uaic.ro/admitere-facultate-2016/):
Dosarul va fi depus până la data de 31 iulie 2016 (data poștei), la sediile misiunilor diplomatice ale României din statele de reședință ale candidaților sau la Registratura MENCS (excepție făcând statele în care Comisia mixtă MENCS-MAE își desfășoară activitatea).

Admiterea la extensiunea de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (2015)
IMPORTANT: Informațiile au fost valabile pentru admiterea din anul 2015; informațiile pentru anul 2016 vor fi publicate imediat ce vor deveni disponibile.
EXTENSIUNEA reprezintă o modalitate prin care absolvenţii de liceu din Republica Moldova pot studia în Bălţi, dar sunt studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care acordă şi diploma de absolvire. Studiile se desfăşoară în spaţiile didactice ale Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Toate locurile sunt la buget, finanţate de Guvernul României.
Forma de învăţământ – Locurile disponibile sunt toate la buget – fără taxă, cursuri cu frecvenţă. Fiecare student primeşte o bursa lunară de 65 euro.
Specializări:
Fizică Tehnologică, buget, cu bursă – 80 locuri
Cursurile și laboratoarele de Fizică, precum şi cele de Tehnologii, se desfăşoară în cadrul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, conform planului de învățământ al specializării Fizică Tehnologică de la Facultatea de Fizică din Iaşi şi sunt susţinute de cadre didactice universitare din Iaşi și Bălţi.
Practica de la sfârşitul fiecărui an de studii are loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Ocupaţii după absolvire:
¨ Inginer in domeniile tehnologice, telecomunicații, electrotehnică, tehnologia materialelor etc.
¨ Cercetător ştiinţific în Republica Moldova, România sau străinătate;
¨ Consilier în domeniul vânzării produselor tehnologice: echipamente industriale, automobile, produse electronice;
¨ Cadru didactic în şcoli, licee sau învăţământul universitar.
Studiile pot fi completate cu un masterat la una din specializările oferite de Facultatea de Fizică din Iaşi.
Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, buget, cu bursă – 100 locuri
Specializarea acoperă un domeniu—serviciile, în plină expansiune în economia mondială. Este centralizată în principal pe cele două servicii de bază: comerţul şi turismul. Misiunea este să ofere oportunităţi absolvenţilor de liceu cu bacalaureat care doresc cariere în comerţ, turism sau servicii în general.
Se asigură
pregătirea studenţilor pentru meseriile specifice domeniilor comerţ, turism, servicii;
dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor necesare evoluţiei după absolvire pe pieţele internaţionale ale muncii şi educaţiei.
Ocupaţii după absolvire
agent de turism, agent comercial, responsabil raion magazin, asistent comercial, brokeri de mărfuri, referent în comerţ şi marketing, asistent cercetare, front desk manager şi altele.
Actele pentru înscriere se primesc la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Aula 408 , bloc IV.
Întrebări referitor la admiterea la Extensiune se pot adresa la: fbrinza@uaic.ro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

Vrei să construiești roboţi, baraje, maşini de curse sau clădiri care să zgârie norii? Dacă tot ai idei care să schimbe lumea, vino la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) să le punem în practică împreună. Noi te așteptăm cu 11 facultăți, o școală de inventică, 100 de amfiteatre, 670 de laboratoare, 4600 de burse de studii, 295 de burse în străinătate și un campus în care să te bucuri de toate capriciile vieții de student alături de ceilalți 15.999 de colegi ai tăi. Pe lângă toate acestea, mai avem și o echipă de profesori tineri și entuziaști, dar și de profesori cu experiență, înarmați cu toată răbdarea din lume să te îndrume să descoperi ceea ce te pasionează cu adevărat.

TUIAȘI este printre primele universități de profil tehnic din țară. De mai bine de două secole, de pe băncile universității au plecat specialiști în domeniile ingineriei electrice, electronicii, construcțiilor, calculatoarelor, arhitecturii, hidrotehnicii, textilelor, mecanicii sau chimiei, cercetării, presei, economiei sau politicii. Pe www.tuiasi.ro poți citi informații complete despre oferta educațională și facilitățile oferite de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

TUIAȘI îți oferă prilejul de a face practică de specialitate în întreprinderi de prestigiu din România și de a participa la schimburi de experiență cu alți colegi din țară și din străinătate. În rețeaua profesională a universități se regăsesc 73 de instituții de învățământ superior din toată lumea și peste 135 companii. Dacă la un moment dat vei dori să trăiești experiența de-a fi student Erasmus, poți să te înscrii la unul dintre cele 303 de programe derulate în cel 25 de ţări partenere TUIAȘI, din Europa, Statele Unite ale Americii sau Canada.

Prin AdmitereOnline.ro te poți înscrie DOAR la programe de Licență (buget și taxă) oferite de către TUIAȘI, mai puțin la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și Facultatea de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului.

Proces înscriere
Primul domeniu ales este cel principal, iar celelalte domenii sunt utilizate dacă nu ești declarat admis la domeniul principal, caz în care se vor evalua următoarele în ordinea specificată. Universitatea permite aplicarea la mai multe facultăți din cadrul Universității. Atenție: candidații vor fi repartizați pe specializări la sfârșitul anului II, în funcție de medii și de opțiuni.

Taxa de înscriere la concurs:
120 RON pentru Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei
50 RON pentru Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial
100 RON pentru toate celelalte Facultăți la care te poți înscrie online
Taxele de mai sus se plătesc o singură dată, indiferent de numărul de domenii alese în cadrul Facultății dorite.

Admitere Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi

Aproximativ 2000 de locuri sunt scoase la admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi pentru anul universitar 2016-2017, examenele fiind de tip grilă.

Ivona Burduja, reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul UMF Gr.T.Popa din Iaşi, a declarat pentru AGERPRES, nu a fost stabilit, deocamdată, cuantumul taxelor de şcolarizare pentru anul 2016-2017. Anunţul va fi făcut public cu o lună înainte de începerea examenului de admitere, respectiv, la sfârşitul lunii iunie.

Pentru studiile cu licenţă, în anul universitar 2016-2017 Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T Popa a pregătit 1.985 de locuri, 693 fiind la buget, 7 pentru rromi, 7 pentru elevi din Republica Moldova care au urmat studiile liceale în România, 640 cu taxă în lei, 621 cu taxă în valută. Pentru etnici români din Republica Moldova şi alte ţări sunt disponibile 17 locuri fără taxă, selecţia urmând a fi efectuată de Ministerul Educaţiei.

La Facultatea de Bioinginerie Medicală sunt disponibile 190 de locuri, 90 pentru bioingineri, din care 60 la buget, alte 100 locuri fiind la secţia Balneofizio-kinetoterapie şi recuperare, şi din care doar 69 sunt fără taxă.

La Facultatea de Medicină Generală în anul universitar 2016-2017 sunt disponibile 550 de locuri, 296 dintre acestea fiind pentru studiile la buget în limba română, două pentru rromi, două burse pentru pentru elevi din Republica Moldova care au urmat studiile liceale în România, 180 pentru cei care vor să înveţe în regim cu taxă în lei, 10 locuri cu taxă pentru cei care urmează o a doua facultate, 51 de locuri cu taxă în valută, şi opt locuri fără taxă pentru etnici români din Republica Moldova şi alte ţări, selecţia urmând a fi efectuată de Ministerul Educaţiei.

Alte 150 locuri pentru studii cu taxă în valută sunt disponibile, tot la Facultatea de Medicină Generală, pentru cei care vor să înveţe în limba engleză, 150 de locuri pentru studii cu taxă în valută pentru limba franceză. Pentru asistenţi medicali sunt disponibile 200 de locuri, 50 dintre acestea fiind fără taxă. Alte 35 de locuri sunt disponibile pentru cei care vor să urmeze Colegiul de Nutriţie şi Dietetică.

La Facultatea de Medicină Dentară sunt disponibile 180 de locuri, din care doar 86 fără taxă, iar 16 sunt pentru cei care vor să plătescă taxa în valută. Pentru cei care vor să urmeze cursurile în limba engleză sunt disponibile 70 de locuri, cu plata în valută, iar pentru studiile în limba franceză există 90 de locuri, cu taxa în valută. La Colegiul de Tehnică Dentară sunt disponibile 80 de locuri, 31 fiind bugetate.

La Facultatea de Farmacie sunt disponibile 220 de locuri, 98 fiind fără taxă, iar pentru studiile în limba engleză sunt disponibile 70 de locuri.

Potrivit reprezentantului Biroului de Comunicare al UMF Iaşi, perioada de înscriere este 18-22 iulie, urmând ca pe 25 iulie să fie susţinut un concurs, de tip test grilă. La Facultatea de Medicină Generală şi Facultatea de Medicină Dentară examenul va fi susţinut la disciplină biologie (probă obligatorie) şi o probă la chimie organică sau fizică, la alegere.

Pentru Facultatea de Farmacie cei care vor să devină studenţi trebuie să susţină un examen grilă la disciplinele chimie organică, probă obligatorie, şi la alegere, biologie vegetală sau biologia omului. Pentru Facultatea de Bioinginerie se va susţine un test grilă la matematică, fizică sau chimie. Pentru Facultatea de Asistenţi Medicali Generalişti absolvenţii de liceu vor trebuie să susţină un examen grilă, la alegere, la biologie sau chimie organică. Cei care vor să dea admiterea la colegii vor susţine un test grilă la biologie sau chimie.

De anul acesta, ponderea examenului de Bacalaureat este de 10 la sută.

La Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, admiterea s-a realizat pe baza de examen/probă la profilul dorit.

(Radio Iaşi/FOTO colaj)

Etichete:
Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 10:03

Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore

Şoferul de TIR care a provocat joi, pe DN 26, accidentul soldat cu decesul a trei persoane, un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica...

Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore
(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 08:42

(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău

La data de 29 noiembrie a.c., în jurul orei 04:30, un bărbat de 46 de ani, în timp ce conducea un autoturism MCV cu 7 locuri pe DN2-E85 dinspre...

(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău
Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 06:40

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, la fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 06:04

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege viitorii...

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 06:00

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea...

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 20:34

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare...

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 20:23

(AUDIO) Peste două sute de persoane protestează pentru a patra seară consecutiv în Piața Unirii din Iași

Aproximativ 200 de persoane protestează, în Piața Uniri din Iași, pentru a patra seară consecutiv, față de Călin Georgescu, candidatul...

(AUDIO) Peste două sute de persoane protestează pentru a patra seară consecutiv în Piața Unirii din Iași
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 16:15

CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral

UPDATE – Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa...

CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral