Iaşi: Amfiteatru în aer liber, fântâni arteziene şi un muzeu subteran, în parcul din faţa Teatrului Naţional
Publicat de Andreea Drilea, 20 iunie 2024, 15:32
Parcul din faţa Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi va avea amenajate un muzeu subteran, un amfiteatru în aer liber, statui ale unor personalităţi artistice, dar şi o imensă fântână arteziană cu jocuri de sunet şi lumini.
După o pauză de mai bine de un an, impusă de cercetările arheologice, au fost reluate lucrările de modernizare a parcului din faţa Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’.
Lucrările se desfăşoară, în etape, pe terenul care are o suprafaţă de circa 9.700 de metri pătraţi. În urma modernizării, parcul va avea peste 7.000 de metri pătraţi de spaţii verzi.
Autorităţile locale dau asigurări că la finalizarea lucrărilor mare parte din vegetaţia existentă se va regăsi pe acelaşi amplasament.
Primarul Mihai Chirica a declarat că vestigiile descoperite în urmă cu mai bine de un an au fost conservate şi vor fi incluse într-un muzeu subteran.
‘După o perioadă de discuţii intense cu Direcţia de Cultură a judeţului Iaşi, am găsit o formulă prin care să continuăm lucrările. Am primit şi certificatul de descărcare arheologică. Proiectul de modernizare a parcului Teatrului Naţional îşi continuă parcursul, aşa cum a fost prevăzut în autorizaţia de construire. Noutatea va fi înfiinţarea unei expoziţii în subteran, vizibilă din exterior printr-un tavan de sticlă, care va adăposti toate vestigiile găsite în amplasament. Eu spun că este o formă de recunoştinţă faţă de trecutul istoric al oraşului nostru. Parcul rămâne un parc în aer liber, cu statuile celor mai mari personalităţi artistice. Pentru desfăşurarea activităţilor culturale va fi înfiinţat şi un amfiteatru în aer liber’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Mihai Chirica.
Proiectul prevede amenajarea, sistematizarea şi refuncţionalizarea zonei ca un spaţiu cultural, cu elemente de mobilier urban, realizarea de elemente noi precum teatru de vară în aer liber, foişor, panou pentru expoziţii, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurăţare, amenajarea de spaţii verzi, alei pietonale, sistem de iluminat modern.
‘Am primit deja fântâna arteziană. Este o fântână care ne costă destul de mult, dar este spectaculoasă. Are o suprafaţă mare, de peste 400 de metri pătraţi, jocuri de lumini şi sunet. Cred că va face deliciul copiilor, mai ales în perioadele călduroase’, a explicat primarul Mihai Chirica.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)