Iaşi: Asistenţa socială pentru deţinuţi analizată la prima Conferinţă Naţională de Asistenţă Socială Penitenciară
Publicat de , 14 martie 2019, 16:04
Reprezentanţi ai mediului academic şi cei ai penitenciarelor din ţară se află în aceste zile la Iaşi pentru a lua parte la Conferinţa Naţională de Asistenţă Socială Penitenciară, eveniment găzduit în perioada 14-16 martie de Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’.
‘În urmă cu 15 ani se făceau primele angajări în sistemul penitenciar românesc în domenii de specialitate asistenţă socială. În prezent sunt angajaţi 160 de asistenţi sociali. În timp ne-am dezvoltat ca profesie. A sosit momentul să ne afirmăm ca şi categorie profesională distinctă. E un moment al unei maturităţi profesionale şi un moment în care ar trebui să ne restartăm pentru ceea ce urmează să facem în această formulă’, a declarat cms şef Carmen Matei, director adjunct la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.
Potrivit organizatorilor, evenimentul vine în întâmpinarea problemelor actuale cu care se confruntă societatea în domeniul criminalităţii şi infracţionalităţii.
‘Ideea a apărut ca o nevoie. Pe fondul mediatizării cazurilor de integrare socială sau reintegrare socială a deţinuţilor eliberaţi în cursul anului trecut ne-am dat seama că avem o problemă. O problemă care nu este a sistemului penitenciar, o problemă care nu este a cuiva anume, care nu îi poate fi imputată cuiva, dar faţă de care trebuie să luăm atitudine. (…) Dorinţa noastră a tuturor este de a avea o societate sigură pentru noi şi pentru copiii noştri. Pe fondul acesta al sindromului Ierusalim, când toată lumea urlă dar nimeni nu ascultă şi nimeni nu face nimic, a apărut ideea de a reuni şcolile de asistenţă socială, pentru că şcoala pune bazele viitorilor profesionişti şi formează primele competenţe ale acestora. (…) Vrem să vedem ce soluţii am putea găsi nu pentru a elimina recidiva, un ideal pe care nu cred că a reuşit vreo societate să-l atingă, dar măcar să-l diminuăm, măcar să fim eficienţi în ceea ce facem’, a declarat asistentul social Cristina Dumitran, fost director al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.
La evenimentul care se desfăşoară până pe 16 martie participă specialişti şi practicieni din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, lectori din Universităţile din Iaşi, Cluj, Bucureşti, Timişoara, membrii ai Academiei Române, Primăriei şi Consiliului Judeţean Iaşi, reprezentanţi din partea numeroaselor instituţii publice şi ONG-uri colaboratoare, precum şi invitaţi din Suedia, Republica Moldova şi Italia.
Conform organizatorilor, timp de trei zile vor fi abordate aspecte privind originea şi tipologia comportamentelor infracţionale, elemente din teoria şi practica asistenţei sociale a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, mecanismul şi importanţa cooperării instituţionale în procesul reintegrării sociale şi prevenirea recidivei şi vor fi expuse exemple de bune practici din aria asistenţei sociale.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)