Iaşi: Autorităţile s-au pregătit pentru bătălia tradiţională de la Ruginoasa
Publicat de Lucian Bălănuţă, 30 decembrie 2014, 14:51
Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, chestor de poliţie Scripniciuc Ioan, a dispus constituirea unor dispozitive de ordine şi siguranţă publică şi de grupe de intervenţie-rezervă pentru a preveni apariţia unor incidente neplăcute în timpul manifestărilor tradiţionale care au loc în dimineaţa ultimei zile din an în comuna Ruginoasa.
Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi anunţă că respectă obiceiurile locului, însă manifestările prilejuite de acestea nu justifică încălcarea legii.
Poliţiştii ieşeni au luat toate măsurile necesare ca obiceiul să se desfăşoare în limitele legale. Astfel, în intervalul 26-29 decembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Poliţiei Municipiului Paşcani, Secţiei de Poliţie Rurală Paşcani şi Posturilor de Poliţie arondate, au desfăşurat acţiuni în zona comunei Ruginoasa, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, preîntâmpinarea comiterii de infracţiuni cu violenţă, precum şi pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere.
Echipele operative formate din poliţişti de la ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, luptători SAS şi din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase sunt pregătite să acţioneze cu fermitate, dacă în dimineaţa zilei de 31 decembrie situaţia o va impune.
‘Atragem atenţia asupra faptului că încăierarea, ultrajul contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul ilegal de armă albă în locuri publice, vătămarea corporală distrugerea, blocarea drumurilor publice, constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancţionate cu închisoarea. Solicităm locuitorilor comunei Ruginoasa să se manifeste paşnic în cadrul evenimentului, pentru ca toţi participanţii să se bucure, în linişte, de un obicei străbun’, a declarat chestor de poliţie Scripniciuc Ioan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.
Bătălia ”vălenilor” şi ”delenilor” de la Ruginoasa sau Malanca s-a practicat, potrivit tradiţiei, de aproximativ 500 de ani şi în satele Rediu şi Gugeoaia, unde combatanţii sunt însă mai echilibraţi. Un astfel de ritual, spun specialiştii, exista în urmă cu 2.500 de ani şi era dedicat zeului get al războiului.
În dimineaţa ultimei zile din an, încă de dinainte de a se lumina de ziuă, tinerii se adună, îşi pun măşti hidoase confecţionate din blană, se înarmează cu ciomege şi îşi dispută supremaţia în sat, sub privirile a mii de spectatori din toate colţurile ţării, care încurajează lupta. După bătălie învingătorii sărbătoresc bătând cu măciucile în pământ, gonindu-i pe învinşi, îşi schimbă măştile hâde şi petrec în mijlocul satului alături de urşi, capre, cerbi, păuni, ţigani, mirese sau irozi.
Bătrânii satului nu îşi mai amintesc de unde a izvorât acest obicei, dar ştiu că bunicii lor le povesteau că şi atunci când erau ei tineri această bătălie reprezenta nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Deal şi cei din Vale, ci şi confruntarea dintre relele vechiului an şi bunăstarea pe care cu toţii se aşteaptă să o obţină în anul ce stă să sosească.
Ultima oară ”delenii” şi ”vălenii” din Ruginoasa s-au bătut în 2011, când lupta tradiţională cu ciomegele a degenerat într-o adevărată bătaie cu pietre, fiind înregistrate trei victime care au avut nevoie de spitalizare. Din cauza rănilor grave suferite la nivelul capului, un băiat de 17 ani a rămas paralizat.
(Agerpres/ FOTO realitatea.net)