Iaşi: Bugetul Universităţii Tehnice ‘Gheorghe Asachi’ a crescut cu 11% faţă de anul 2019
Publicat de , 6 februarie 2020, 14:14
Reprezentanţii Universităţii Tehnice ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi (TUIASI) au informat joi că bugetul instituţiei a crescut cu 11% faţă de cel din 2019 şi este aproape dublu comparativ cu 2016.
Rectorul TUIASI, Dan Caşcaval, a declarat că în urma discuţiilor de la Ministerul Educaţiei de la începutul acestui an, finanţarea instituţională preliminară a universităţii este de peste 182 de milioane de lei, cu 11% mai mult decât în 2019. Comparativ cu anul 2016, bugetul este cu 80% mai mare faţă de anul 2016.
Potrivit sursei citate, creşterea se datorează numărului mai mare de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, a valorii grantului doctoral, care a crescut de la 25.300 de lei în 2019, la 29.000 de lei în 2020. Pe de altă parte, susţine rectorul TUIASI, un alt factor îl reprezintă compensarea parţială a creşterilor salariale ale cadrelor didactice de la data de 1 ianuarie.
‘Este adevărat că Ministerul Educaţiei a ţinut cont şi de creşterile salariale preconizate în acest an, aşa cum a procedat şi în anii trecuţi. Sumele considerate pentru creşterile salariale au compensat doar parţial aceste creşteri, deoarece, de la aplicarea legii 153, majoritatea cadrelor didactice din universitate au atins pragul de salarizare stabilit pentru 2022. Din 2017, în finanţarea instituţională este inclusă şi o componentă care rezultă în urma analizării indicatorilor de calitate, finanţarea suplimentară de excelenţă. În fiecare an, universitatea a primit o sumă consistentă asociată acestor indicatori, fiind pe locul 5 sau 6 la nivel naţional’, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.
În cursul acestui an TUIASI va primi 12,2 milioane de lei pentru subvenţia căminelor şi a cantinei, şi 1,5 milioane de lei pentru cheltuieli de capital. TUIASI va primi pentru voucherele de vacanţă aceeaşi valoare de anul trecut, 2,1 milioane de lei, în timp ce suma alocată pentru indemnizaţia de hrană a crescut cu aproximativ 3,5%, la circa 4,8 milioane de lei.
‘Finanţarea preliminară din 2020 nu ia în calcul finanţarea alocată prin intermediul proiectelor FDI, pentru dezvoltarea instituţională. Aceasta deoarece competiţia de proiecte FDI abia a fost lansată, iar sumele finale vor fi cunoscute în circa două luni. Însă, ca şi în cei trei ani anteriori ai competiţiei în care TUIASI a fost an de an pe locul doi la nivel naţional, sper ca şi în acest an să câştigăm o finanţare importantă. Oricum, ne dorim ca şi în 2020 reglarea finanţării din toamna acestui an să fie pozitivă pentru noi’, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)