Iaşi: Consilierii locali vor dezbate situaţia locatarilor din ‘blocul fantomă’ înainte de demolare
Publicat de , 28 noiembrie 2018, 16:37
‘Blocul fantomă’, aşa cum a fost denumit blocul M2 situat în bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A din municipiul Iaşi, va fi demolat, situaţia familiilor care încă mai locuiesc acolo urmând a fi dezbătută joi în şedinţa de plen a Consiliului Local.
Aleşii locali vor discuta despre cumpărarea de către municipalitate a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor din blocul M2, numit şi ‘blocul fantomă’.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în luna octombrie, toţi proprietarii locuinţelor din blocul M2 au fost invitaţi ca până pe 16 noiembrie să se prezinte la sediul Direcţiei Fond Locativ pentru a le fi comunicată valoarea ce urmează să fie oferită în schimbul transferului dreptului de proprietate.
‘Raportul de expertiză tehnică efectuat la solicitarea Primăriei Municipiului Iaşi arată că blocul M2 este încadrat în clasa I de risc seismic şi se propune ca soluţie de intervenţie demolarea clădirii. Municipiul Iaşi a contractat un raport de evaluare a valorii de piaţă a fiecărui spaţiu de locuit din imobil. Raportul de evaluare a fost întocmit pe 17 septembrie de un evaluator autorizat şi a oferit autorităţii publice posibilitatea rezolvării pe cale amiabilă, prin ofertarea fiecărui proprietar, în vederea realizării transferului de proprietate de la actualii proprietari către Municipiul Iaşi la valoarea de piaţă rezultată’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit raportului de evaluare, preţul unei camere în fostul cămin de muncitoresc M2 este de 1.041 euro. La acestea de adaugă şi 13 spaţii deţinute de SC ASA SRL: 11 camere, un grup sanitar, un hol, teren în cotă indiviză în suprafaţă de 34 mp. Pentru societatea comercială, raportul de evaluare are următoarele estimări: 1.673 euro pentru fiecare cameră, 1.087 euro pentru grupul sanitar şi 1.382 euro pentru hol, valoare care include şi preţul terenului. Spre deosebire de restul proprietarilor, firma are în proprietate şi cotă indiviză din terenul aflat sub construcţie.
Au fost trimise 73 de comunicări atât proprietarilor, cât şi moştenitorilor celor decedaţi care au putut fi identificaţi. În urma demersurilor Direcţiei de Fond Locativ şi-au exprimat intenţia de vânzare a proprietăţii lor SC ASA SRL şi alţi 9 proprietari.
Până acum 20 de proprietari şi-au exprimat intenţia de renunţare la dreptul de proprietate, urmând ca Municipiul Iaşi să ceară înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii de Consiliu Local. Pentru 21 de proprietari rămâne valabilă şi produce efecte declaraţia autentificată de acord de demolare a proprietăţii lor, fără a emite compensaţii de niciun fel. Pentru 22 de proprietari, municipalitatea ieşeană va cere în instanţă obligarea acestora la demolarea proprietăţii lor din blocul M2, fiind valabilă şi rezolvarea pe cale amiabilă până la soluţionarea definitivă.
(Agerpres/FOTO arhivă radioiasi.ro)