Iaşi: Cursuri de prim ajutor la biserică, după Sfânta Liturghie
Publicat de Andreea Drilea, 26 februarie 2024, 14:50 / actualizat: 26 februarie 2024, 20:08
Enoriaşii care merg duminica la biserică cer tot mai des preoţilor să organizeze cursuri de prim ajutor, pentru că vor să înveţe să se descurce în situaţii de urgenţă şi catastrofe naturale.
Directorul Departamentului SSM şi Protecţia Datelor din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Marius Burghelea, a spus că enoriaşii au solicitat organizarea de cursuri de prim ajutor în timpul cărora să înveţe să se descurce în situaţii de urgenţă, mai ales să acorde primul ajutor ‘cu mâinile goale’ până la sosirea echipajelor de intervenţie ale pompierilor sau a cadrelor medicale.
‘E ceva succint. Nu poţi să predai un curs de prim ajutor în doar 30 de minute. E destul de complicat. Dar e important să înveţe normele de bază, cum să foloseşti un stingător, cum acorzi prim ajutor în cazul în care cineva se îneacă cu un bol alimentar sau face un stop cardio-respirator. Măcar să înveţe chestiunile de bază care pot fi acordate până vine SMURD-ul, Ambulanţa. Poţi salva viaţa unui om. Asta ne interesează, să educăm oamenii în spiritul acesta. Cel puţin, enoriaşii mei din parohie, mai ales tineretul, îmi cer să îi chem pe cei de la SMURD să facă o prezentare’, a declarat pentru AGERPRES preotul Marius Burghelea.
Potrivit sursei citate, astfel de cursuri vor fi organizate şi duminică, în mai multe biserici din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, cu sprijinul salvatorilor de la Inspectoratul Situaţii de Urgenţă.
‘Duminică, 3 martie, după oficierea Sfintei Liturghii, în mai multe unităţi de cult din cadrul Arhiepiscopiei noastre preoţii parohi vor prezenta enoriaşilor o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. În cadrul acestor prezentări, la care am adresat invitaţia şi reprezentanţilor ISU pentru sprijin, se vor face referinţe cu prevedere la caracterul preventiv ce trebuie adoptat înaintea, în timpul, respectiv, după producerea unor situaţii de urgenţă precum incendii, cutremure, inundaţii, dar şi în cazul descoperirii de muniţie neexplodată’, a declarat preotul Marius Burghelea.
Acesta a menţionat că în baza unui protocol de colaborare privind prevenţia, încheiat între Arhiepiscopia Iaşilor şi ISU Iaşi, Neamţ şi Botoşani, anual, în cadrul taberelor organizate de parohii, preoţii şi salvatorii învaţă tinerii şi copiii cum să se comporte în situaţii de urgenţă. De asemenea, astfel de cursuri sunt organizate şi cu prilejul ‘Săptămânii Protecţiei Civile’.
‘Anul trecut, în 2023, astfel de activităţi au fost desfăşurate atât în ‘Săptămâna Protecţiei Civile’, dar şi pe parcursul întregului an, în 13 parohii şi unităţi de învăţământ arondate direct Arhiepiscopiei Iaşilor. Cu precădere, în ‘Săptămâna Protecţiei Civile’, 70 de parohii s-au alăturat demersului ISU. În aceste tabere se fac exerciţii cu privire la modul şi de evacuare dar şi de gestionare a situaţiei de urgenţă. Încercăm să implementăm cât mai mult aceste modalităţi de evacuare, adăpostire, comportament, astfel încât să se poată salva în situaţii dificile’, a declarat preotul Marius Burghelea.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)