Iaşi: Curtea de Apel a admis extrădarea lui Emil Daniel Popescu, cercetat în SUA pentru corupţie
Publicat de gabrielarotaru, 2 august 2017, 17:49
Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis solicitarea făcută de Departamentul de Justiţie al SUA privind extrădarea lui Emil Daniel Popescu, un bărbat în vârstă de 49 de ani, aflat în arest provizoriu după ce autorităţile din Statele Unite ale Americii au emis pe numele său mandat de arestare pentru fapte de corupţie.
Bărbatul este cercetat în Statele Unite ale Americii pentru fapte de corupţie pe care le-ar fi comis în Irak pe vremea când era angajat al unei firme de intermedieri şi construcţii care lucra cu Guvernul SUA.
‘În baza art.52 din Legea nr.302/2004, modificată, admite cererea de extrădare formulată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite Ale Americii – Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, privind persoana extrădabilă Popescu Emil-Daniel, în dosarul transmis prin nota verbală emisă de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, înregistrată la Ministerul Justiţiei din România la data de 8 iunie 2007. Constată că sunt întrunite condiţiile extrădării‘, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Iaşi.
Totodată, magistraţii precizează în acelaşi document că Emil Daniel Emil Popescu nu a consimţit la predarea către autorităţile din SUA şi de aceea pe 23 mai a fost dus la Centrul Regional de Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.
‘Dispune extrădarea şi predarea persoanei extrădabile, Emil Daniel Popescu către autorităţile competente ale Statelor Unite ale Americii, respectiv Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, în vederea judecării penale pentru comiterea infracţiunii de conspiraţie la încălcarea prevederilor Statutului anti-mită‘, se arată în decizia judecătorilor Curţii de Apel Iaşi.
Potrivit magistraţilor, Popescu urmează să fie predat în vederea extrădării şi predării pe parcursul următoarelor 30 de zile.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de cinci zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Daniel Emil Popescu este acuzat că a mituit doi angajaţi guvernamentali din SUA în perioada 2010-2011, când era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenţi guvernamentali americani privind închirierea unui imobil. Imobilul era deţinut de o persoană juridică din Irak, iar chiriaşul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajaţi guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului.
În urma intervenţiei românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condiţiile în care, anterior, aceeaşi proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari. (Agerpres/ FOTO libertatea.ro)