Iaşi: Deputatul Emanuel Ungureanu a depus o plângere la Parchet pe numele ministrului Sănătăţii şi a altor şefi de instituţii
Publicat de Andreea Drilea, 9 martie 2023, 07:23
Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu, a depus o plângere penală la Parchetul General, în legătură cu dosarul stimulatoarelor şi defibrilatoarelor implantabile.
El a declarat, ieri, la Iași, că plângerea a fost depusă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru menţinerea nelegală în funcţie a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Spiridon’ Iaşi’, dar și a altor şefi de instituţii.
Emanuel Ungureanu a atras atenția asupra faptului că implantarea dispozitivelor medicale second hand este practicată şi în alte centre medicale din ţară și nu doar în cardiologie: ”Am venit la Iași ca să anunț o plângere făcută la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că îl menține ilegal în funcție pe actualul manager al Spitalului Clinic Județean ”Sf. Spiridon”, Timofte, împotriva unei doamne director general economic din cadrul Ministerului Sănătății, Georgeta Bumbac, pentru că nu a informat, Ministrul Sănătății mai multe luni de zile cu privire la datoriile foarte mari care au fost la acest spital, împotriva directorului executiv al Direcției Județene de Sănătate, dl. Liviu Stafie, tot pentru că nu a luat măsurile care se impun atunci când a fost informat cu privire la resterilizarea unor dispozitive medicale nu doar pentru pacienții cu afecțiuni cardiace. La Iași, ani de zile sau resterilizat casetele de unică folosință pentru pacienții cu cataractă. Împotriva fostului șef, înțeleg, că ar fi și actualul al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași și a medicului șef, care aveau informații din anul 2018 că aici se resterilizează instrumentarul.”
Nu doar la Iași au fost prelevate dispozitive medicale de la persoane decedate, această practică fiind utilizată în toate centrele medicale universitare, a adăugat Emanuel Ungureanu: ”Doctorul Tesloianu nu făcea ceva ce nu știau ceilalți că se face. Nu este primul medic care ar lua șpagă. De ce nu se vorbește de dispozitivele refolosite de la Timișoara, în condițiile în care medicii de acolo au făcut un studiu care arată că același lucru s-a întâmplat timp de 14 ani la Timișoara. De ce nu-și asumă oamenii să spună, la un moment dat n-am avut bani pentru dispozitive noi și am reimplantat de la morți din motive caritabile, pentru că, puțini dintre ei au făcut din motive caritabile, au făcut-o pe șpagă și atunci nu pot să iasă să spună ”l-am ajutat pe pacientul ăsta pentru că am vrut să salvez o viață și de aceea tac”. Nimeni nu spune că ce făcea doctorul Tesloianu făceau și alții ori pentru operații oftalmologice, ori pentru refolosirea unor dispozitive ortopedice de la morți.”
Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu a declarat, la Iaşi, că la Spitalul Regional de Urgențe Sf. Spiridon, în blocurile operatorii nu sunt îndeplinite condițiile de funcționare, iar pacienții sunt în pericol.
Emanuel Ungureanu spune că vinovați pentru această situație sunt toți cei care au condus spitalul din anul 2000 până în prezent: ”Conform ultimului raport de audit, blocurile operatorii din spitalul din spatele meu nu au mai fost reabilitate corespunzător din anul 2000. Atenție! este un document oficial care spune că pacienții care vin aici nu sunt în siguranță din cauza unor grave neglijențe a tuturor managerilor care au condus acest spital din anul 2000 până astăzi. Cum a primit unitatea sanitară din spatele meu autorizație de funcționare dacă nu îndeplinește condițiile de funcționare? Atenție! în blocurile operatorii, unde sunt tratați pacienții. Cine a verificat dacă se respectă termenele impuse prin planurile de conformare? Adică venea controlul după fiecare an și spuneau aveți timp până în data de, să dați gresia și faianța jos. Atenție! în blocurile operator este gresie și faianță din timpul regimului comunist. Cum s-au realizat controale încrucișate coordonate de inspecția sanitară de stat condusă de medicul veterinar Mioara Coman, atenție! Ministerul Sănătății – inspecția sanitară de stat e condusă de un medic de animale, ca să fie clar.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)