Iaşi: Doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru înşelăciuni prin metoda ‘accidentul’
Publicat de gabrielarotaru, 16 octombrie 2015, 12:39
Poliţiştii din Iaşi au ridicat 7 telefoane mobile si cartele telefonice, în urma a 4 percheziţii, efectuate în Penitenciarul Iaşi şi la locuinţele unor persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda ‘accidentul’, iar doi bărbaţi au fost reţinuţi, a anunţat, astăzi, IGPR.
‘La data de 15 octombrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au efectuat 4 percheziţii domiciliare, 2 în comuna Schitu Duca, judeţul Iaşi, iar alte 2 într-un penitenciar, la persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda accidentul. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2015, un bărbat, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, ar fi contactat telefonic mai multe persoane, pe care le-ar fi indus în eroare cu privire la producerea unor accidente rutiere în care au fost implicate rude ale acestora. Cel în cauză ar fi determinat victimele, în scopul rezolvării favorabile a situaţiei juridice a presupusului autor al evenimentului rutier, să predea personal diverse sume de bani unei persoane care ar fi sprijinit activitatea infracţională’, relevă IGPR, într-un comunicat remis Agerpres.
Potrivit sursei citate, prejudiciul reclamat până în acest moment de părţile vătămate este de peste 20.000 de lei iar, în urma percheziţiilor, au fost ridicate 7 telefoane mobile şi 4 cartele telefonice.
Cele două persoane bănuite de comiterea faptei au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, mai precizează IGPR.
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română recomandă cetăţenilor să nu dea curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale, să nu ofere date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
‘Reamintim că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. De asemenea, atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi. În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, reţineţi cât mai multe detalii şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112’, mai arată poliţiştii. (agerpres/ FOTO radioiasi.ro)