Iaşi: „Flacara Unirii Centenare” va ajunge la Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa
Publicat de gabrielarotaru, 8 mai 2018, 19:40
Având în vedere că în anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la Primul Război Mondial și de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, cunoscând că județul Argeș a ales „Flacăra Centenarului” ca simbol al respectului și recunoștinței față de înaintașii noștri implicați în realizarea României moderne, recunoscând rolul jucat de județele Argeş şi Iaşi în realizarea dezideratului unionist al tuturor românilor, dorind să realizeze o nouă unire, de această dată culturală, eminamente simbolică, de omagiere a tuturor celor care au contribuit la realizarea Marii Uniri, Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R) a iniţiat proiectul „Flacăra Unirii Centenare”, proiect prin intermediul căruia „Flacăra Centenarului” va fi transmisă comunelor/satelor din țările noastre surori, România şi Republica Moldova. „Flacăra Centenarului” este simbol al respectului și recunoștinței față de înaintașii noștri implicați în realizarea României moderne, proiect creat de Consiliul Judeţean Argeş sub egida „Respect pentru Valorile Naţionale”.
În data de 9 mai 2018, ora 9.00, reprezentantul A.Co.R. (Teodora-Marilena ALECSA) va participa la evenimentul organizat de autoritățile județului Argeș cu prilejul transmiterii „Flăcării Centenarului” către comunele din România și satele/comunele din Republica Moldova, eveniment organizat la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, județul Argeș. La finalul acestui eveniment, reprezentantul A.Co.R., alături de delegaţia Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România – Filiala Iaşi vor transporta „Flacăra Centenarului” spre județul Iași.
În data de 10 mai 2018, ora 12.00, la Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, județul Iași, se va transmite „Flacăra Centenarului” către delegați ai filialelor județene ale Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.). Întâmpinarea „Flăcării Centenarului” se va face în mod tradițional cu pâine și sare de către tineri din comuna Oțeleni, județul Iași. Slujba de Tedeum, va fi oficiată de un sobor de preoți. Tineri ai Ansamblului de dansuri „Bahluiețul”, din comuna Erbiceni, județul Iași, vor încânta și antrena publicul în Hora Unirii; reprezentanți ai ASCOR – Filiala Iași, copii din comunele Oțeleni și Bălțați, județul Iași, îmbrăcați în costume populare, vor interpreta cântece patriotice.
În data de 11 mai 2018, ora 10.00, „Flacăra Centenarului” va ajunge la Chișinău, fiind preluată de președinte A.Co.R., domnul Emil DRĂGHICI, și predată președintelui CALM (Congresul Autorităţilor Locale din Moldova), doamna Tatiana BADAN, ambii copreședinți ai Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, în cadrul celei de-a treia sesiuni a acestui Consiliu, pentru a fi distribuită pe teritoriul Republicii Moldova.
La data de 1 decembrie 2018, cu ocazia Zilei Naționale a României, „Flacăra Centenarului” va fi aprinsă pe teritoriul României și al Republicii Moldova la monumentele ridicate în memoria celor care s-au jertfit în luptele din Primul Război Mondial.
DESFĂŞURĂTORUL EVENIMENTULUI „FLACĂRA UNIRII CENTENARE”
Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, 10 mai 2018
11:00 – 12:00
Primirea invitaților și participanţilor la manifestare.
Locație: Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa
11:45 – 12:00
Întâmpinarea „Flăcării Centenarului” de un alai la intrarea în localitatea Ruginoasa (dinspre Târgu Frumos) şi însoţirea acesteia până la Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”
12:00 – 12:10
Intrarea „Flăcării Centenarului” în Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” pe acordurile Marşului de paradă interpretat de Fanfara Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.
12:10 – 12:15
Deschiderea oficială a evenimentului „Flacăra Unirii Centenare”
Mediator: Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Iaşi, domnul Benoni MORUZI
12:15 – 12:20
Intonarea Imnului Naţional al României de către Fanfara Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.
12:20 – 12:45
Oficierea slujbei de Tedeum şi a slujbei de pomenire a eroilor căzuţi în luptele din Primul Război Mondial de către un sobor de preoţi
12:45 – 13:15
Alocuţiuni ale invitaţilor:
· Preot Pavel POSTOLACHI, protopop al Protopopiatului Pașcani
· Preot Vasile Antonie TĂMAȘ, membru al Corului Bărbătesc „Voievozii Munţilor”, Vâlcele
· Domnul Benoni MORUZI, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Iaşi
· Doamna Teodora-Marilena ALECSA, iniţiator proiect „Flacăra Unirii Centenare”
· Domnul Maricel POPA, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi
· Domnul Dan MANU, preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, iniţiatorul proiectului „Flacăra Centenarului”
· Domnul Marian ŞERBESCU, prefect al judeţului Iaşi
13:15 – 13:45
Transmiterea „Flăcării Centenarului” către delegații filialelor Asociaţiei Comunelor din România și înmânarea Diplomelor de mulţumire pentru implicarea și susținerea evenimentului „Flacăra Unirii Centenare”
Fanfara Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” va susţine un scurt recital de muzică de fanfară.
13:45 – 14:15
Program artistic susţinut de :
· Corul Bărbătesc Voievozii Munților, Vâlcele
· Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România – Filiala Iaşi
· Elevii şcolii Oţeleni
· Elevii şcolii Bălțați
14:15 – 14:25
Antrenarea invitaţilor şi participarea la eveniment în „Hora Unirii” împreună cu Ansamblul „Bahluieţul”, comuna Erbiceni.
14:30
Încheierea manifestării