Iaşi: Hrană din produse proaspete pentru bolnavii de la Socola
Publicat de Lucian Bălănuţă, 24 august 2015, 15:11
Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a schimbat meniul pacienţilor, deşi alocaţia de hrană a rămas de 7 lei pe zi pentru fiecare pacient.
Dr. Gabriel Oprişanu, directorul Institutului Socola, a anunţat că pentru hrana bolnavilor instituţia medicală pe care o conduce alocă un buget cuprins între 110.000 şi 140.000 de lei. Pentru a face economii la bugetul instituţiei, susţine dr Oprişanu, s-a renunţat la produsele tip conservă, hrana bolnavilor fiind pregătită zilnic doar din produse proaspete. Unele dintre aceste produse, precum lactatele, fructele şi mierea, provin de la Gospodăria Anexă a Secţiei exterioare Şipote.
‘Prioritatea mea ca manager a fost să îmbunătăţesc hrana pacienţilor. La propunerea directorului medical al Institutului, ne-am inspirat din experienţa colegilor din spitalele din Franţa, unde meniul bolnavilor se realizează pentru 14 zile. Măsura este binevenită în condiţiile în care durata medie de spitalizare a unui bolnav cu afecţiuni psihice este între 12 şi 14 zile. Astfel, bolnavii ajung să primească zilnic un meniu diferit’, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.
Conform acestuia, în urma unui sondaj realizat în rândul bolnavilor, peste 90% dintre ei au solicitat ca în zilele de miercuri şi vineri să se servească mâncare de post. În afară de miercuri şi vineri, în fiecare zi bolnavii au cuprinse în meniu carne, brânză, ouă şi lapte. Bolnavii din secţia de paliaţie, pe lângă meniul îmbunătăţit, beneficiază şi de un supliment proteic.
‘Alimentaţia este foarte importantă în susţinerea tratamentului bolnavilor, mai ales în cazul afecţiunilor psihice. Am analizat foarte bine posibilitatea diversificării felurilor de mâncare, dar şi consistenţa acestora. S-a renunţat la toate preparatele de tip conservă şi s-a negociat cu furnizorii aprovizionarea Institutului cu produse proaspete care să asigure prepararea unui meniu diversificat şi gustos’, a precizat managerul Institutului de Psihiatrie Socola.
În sprijinul personalului de bucătărie, mai mulţi pacienţi cronici ajută zilnic la bucătărie la prepararea celor trei mese pe zi pentru cei 500 de bolnavi internaţi.
‘Bolnavii sunt supravegheaţi de un instructor de ergoterapie, aceştia ajutând în special la curăţarea legumelor. Pacienţii incluşi în programul de la bucătărie sunt foarte bucuroşi că pot fi folositori. S-a sesizat o îmbunătăţire a stării de sănătate, fiind o terapie ocupaţională’, a mai detaliat dr Gabriel Oprişanu.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)