IAȘI: In Memoriam Matilda Cugler-Poni (1851 – 1931) – 170 de ani de la naștere
Publicat de gabrielarotaru, 9 iunie 2021, 16:40
Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Iași și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, organizează manifestarea omagială „In Memoriam Matilda Cugler-Poni”.
Matilda Cugler-Poni (1851 – 1931) este poeta care a activat în prima generație de scriitori de la „Junimea”, fiind considerată, alături de Veronica Micle (1850 – 1889) și Lucreția Suciu-Rudow (1859 – 1900), o precursoare în afirmarea liricii feminine.
Organizat la împlinirea a 170 de ani de la nașterea Matildei Cugler-Poni, evenimentul coordonat de dr. ing. Monica Nănescu, Șef Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, se înscrie în suita de manifestări dedicate personalităților omagiate la Muzeul „Poni-Cernătescu”.
Cu acest prilej, publicul este invitat să viziteze expoziția „Matilda Cugler Poni – Restituiri muzeografice” (curator: muzeograf Oana Florescu; conservator: Iulia Caraiman). Vernisajul va fi prezentat în premieră online pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”, vineri, 11 iunie 2021, de la ora 12.00.
La finalul manifestării omagiale „In Memoriam Matilda Cugler-Poni”, Cvartetul de coarde „Andantino” de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, îndrumător prof. dr. Cătălin Sasu, va susține un microrecital de muzică clasică, urmat de recitalul de poezie „Numai o clipă”, prezentat de elevi ai clasei de teatru de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, coordonați de prof. Erica Moldovan.
Vă invităm să ne urmăriți online și vă așteptăm cu drag la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Muzeul „Poni – Cernătescu”, situat în Iași, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7B, este parte a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și poate fi vizitat, respectând normele sanitare impuse în contextul pandemiei, de marți până sâmbătă, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).
Detalii: https://palatulculturii.ro/muzeul-poni-cernatescu
.