Iași: Întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+, “iNTANGIBLE: Digitizing Intangible Cultural Heritage amidst the digital shift”
Publicat de Andreea Drilea, 9 noiembrie 2022, 17:32
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași este liderul proiectului “iNTANGIBLE: Digitizing Intangible Cultural Heritage amidst the digital shift” (acronim iNTANGIBLE), finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
Proiectul iNTANGIBLE, selecționat și aprobat pentru finanțare în cadrul competiției derulate pentru Acțiunea cheie 2: Parteneriate de cooperare pentru formare și educație profesională, se desfășoară pe o durată de doi ani, în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, și are ca punct de plecare pandemia de Covid-19, care a paralizat sau redus considerabil ritmul activităților în numeroase sectoare. A fost momentul în care lumea digitală a avut șansa de a-și demonstra puterea și capacitățile reale. Multe aspecte ale vieții cotidiene au fost afectate de această nevoie imensă de tehnologie, de la responsabilitățile de bază de zi cu zi, cum ar fi munca de acasă, până la activități artistice și culturale. Lipsa posibilității de a vizita un muzeu, o expoziție de artă, un spațiu care găzduiește cultura în general, a evidențiat semnificativ nevoia urgentă de a aduce arta și cultura acasă, mai ales în formă digitală.
Întrucât pandemia a făcut din digitalizarea patrimoniului cultural o prioritate, impactul vizat de proiect se referă la dezvoltarea şi îmbunătăţirea competenţelor digitale ale profesioniştilor şi lucrătorilor din domeniul culturii pentru a se adapta rapidei tranziţii digitale, sporind astfel accesibilitatea şi inovaţia în domeniul patrimoniului cultural imaterial pe teritoriul european.
Astfel, proiectul urmăreşte creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea păstrării patrimoniului cultural imaterial şi crearea de reţele şi de parteneriate puternice între lucrătorii din domeniul culturii, profesioniştii din domeniu patrimoniului cultural imaterial, din muzee şi galerii, din mediile artistice şi culturale în general.
Proiectul identificat prin codul unic 2021-1-RO01-KA220-VET-000034794, este coordonat de Complexul Muzeal Național „Moldova” prin Muzeul Etnografic al Moldovei și se derulează în parteneriat cu Academia Română – Filiala Iași prin Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, organizația de inovare și dezvoltare Innovation Hive din Larissa, Grecia, asociația Radiona Zagreb Makerspace din Croația și organizația de formare și cercetare Stando Ltd din Nicosia, Cipru.
În acest context, în datele de 10 și 11 noiembrie 2022, se va desfășura la Palatul Culturii din Iași întâlnirea transnațională de proiect, care va permite partenerilor să analizeze progresul înregistrat de la demararea proiectului și pașii necesari a fi întreprinși în viitorul apropiat pentru îndeplinirea rezultatelor vizate.
(COMUNICAT DE PRESĂ)