IAŞI: Interese imobiliare majore în Grădina Botanică. Terenul nu a fost intabulat de Universitatea „Al. I. Cuza”
Publicat de Andreea Drilea, 9 august 2016, 13:52
Interese imobiliare mari în zona Grădinii Botanice din Iași! Moștenitorii terenurilor pe care se află grădina revendică suprafețe importante.
Universitatea A.I. Cuza din Iași nu a intabulat terenul pe care se află Grădina Botanică, respectiv 88 de hectare. În acest moment, instituția încearcă intabularea doar pentru un sfert din Grădină, adică 22 de hectare.
Potrivit rectorului Universității Al. I Cuza din Iași, prof.dr. Tudorel Toader, există litigii în instanţă privind dreptul de proprietate asupra mai multor zone ale grădinii, unele procese fiind câștigate de instituția de învățământ superior:
[quote align=”justify” color=”#999999″]Gradina Botanică e deţinută de către Universitate în baza mai multor reglementări succesive dar ultima dată a unei ordonanţe în anul 1999. În zonă, sigur că sunt multe interese de ordin imobiliar, evident că o dată şi o dată, acele terenuri au aparţinut cuiva, moştenitorii având acţiuni de revendicare a unor suprafeţe mai mari sau mai mici. În prezent, din cele 88 de hectare, nici un hectar nu este intabulat şi spun asta cu părere de rău. În prezent, avem de depus la oficiul de cadastru şi sperăm noi ca într-un termen foarte scurt să realizăm intabularea unei suprafeţe de 22 de hectare. Având multe procese pe rol, cum spuneam de revendicare, unele au fost deja câştigate de către Unviersitate, urmând să procedăm pe baza hotărârilor judecătoreşti definitive să procedăm la intabularea respectivelor terenuri.[/quote]
Rectorul Universității Al. I Cuza din Iași, prof.dr. Tudorel Toader, a mai declarat, pentru postul nostru de radio, că și în cazul în care foștii proprietari câștigă în instanță suprafețe de teren pe care se află Grădina Botanică, pot exista soluții pentru ca aceasta să rămână intactă, deoarece face parte din patrimoniul cultural al orașului:
[quote align=”justify” color=”#999999″]Sunt mai multe variante. Eu cred că acolo unde se va ajunge la recunoaşterea dreptului, Grădina Botanică fiind de o utilitate publică şi asta nu poate contesta nimeni, se pot găsi formule compensatorii, adică cel care a redobândit proprietatea, să primească o suprafaţă echivalentă în altă parte sau despăgubiri evident băneşti.[/quote]
(Radio Iaşi/FOTO colaj)