Iaşi: Mai multe persoane care ocupau ilegal o clădire de patrimoniu a municipalităţii, evacuate cu scandal
Publicat de gabrielarotaru, 26 iunie 2017, 13:37
Reprezentanţi ai municipalităţii Iaşi, Direcţiei Fond Locativ şi executori judecătoreşti au fost nevoiţi să cheme forţele de ordine pentru a evacua 19 persoane care locuiau într-o casă istorică aflată într-o stare avansată de degradare.
Dan Postolea, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi, a declarat că evacuarea vizează 19 persoane care locuiesc fără forme legale într-o clădire de pe strada Păcurari 29, considerată a fi monument istoric şi aflată într-o stare avansată de degradare.
Cu toate acestea, chiriaşii care nu au locuri de muncă şi locuiau ilegal în casa amplasată în zona centrală a Iaşiului au făcut scandal în momentul în care reprezentanţii autorităţilor au început evacuarea. Ei au ameninţat că deşi le sunt scoase lucrurile în stradă, vor locui în continuare în imobil. Pentru aplanarea situaţiei a fost nevoie de prezenţa jandarmilor şi poliţiştilor.
‘Au dat camere într-un cămin din cartierul Cantemir. E bine, e curat faţă de ce e aici, dar lumea nu vrea să locuiască la cămin. Unde să se ducă la cămin? Mai bine stau în stradă acum. O fi clădirea asta monument istoric, dar trebuiau să ne lase să locuim în continuare aici şi să repare casa. Stăm aici de 37 de ani şi nu a venit nimeni de la Primărie să facă ceva la ea. Era mai bine aici‘, au spus locatarii imobilului, care spun că plăteau o chirie lunară de 20 de lei.
Reprezentanţii municipalităţii declară că evacuarea se desfăşoară în baza unei sentinţe civile dată în iunie 2014 de Judecătoria Iaşi.
‘Imobilul este compus dintr-o clădire cu suprafaţa de peste 284 metri pătraţi şi teren curte de 477 metri pătraţi. Clădirea a fost construită în 1890 şi este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Începând cu anul 1998, potrivit unor hotărâri ale Consiliului Local pentru perioade succesive, imobilul a fost atribuit în folosinţă gratuită Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi Iaşi, durata de folosinţă încetând, la cerere, pe 9 ianuarie 2013. După această dată spaţiul, care este inventariat în categoria bunurilor din proprietatea publică a Municipiului Iaşi, nu a mai fost inclus în circuitul comercial deoarece, conform expertizei tehnice există recomandarea de consolidare, iar soluţia maximală – demolarea parţială cu păstrarea zonei unde a funcţionat biblioteca, zonă care va fi consolidată‘, a declarat Dan Postolea.
Cei 19 sunt membri ai aceleiaşi familii, 12 dintre ei fiind minori, iar trei dintre aceştia au certificate de încadrare în grad de handicap. Din acest motiv municipalitatea a decis să le ofere camere într-un cămin din cartierul Cantemir.
În şedinţa Comisiei de Soluţionare şi Atribuire a Spaţiilor Locative din 16 iunie s-a propus atribuirea la schimb a unui spaţiu de locuit situat într-un cămin din strada Decebal, spaţiul fiind acceptat de către această familie, iar propunerea aprobată în cadrul şedinţei de Consiliu Local de la sfârşitul lunii trecute.
‘Nu este prima oară când aceste persoane au fost evacuate din clădirea de pe strada Păcurari nr 29. În noiembrie 2015 a mai fost făcută o evacuare în prezenţa unui executor judecătoresc, în urma căreia au fost montate la toate intrările şi geamurile grilaje metalice. După plecarea executorului, a reprezentaţilor municipalităţii, ai Jandarmeriei şi Poliţiei, cei evacuaţi au distrus grilajele şi au reintrat în spaţii. În ianuarie 2016, toţi cei care au intrat abuziv în imobil au fost somaţi să elibereze în termen de 15 zile spaţiile ocupate, înştiinţându-i totodată că imobilul nu mai prezintă siguranţă în exploatare. S-a solicitat celor de la Secţia II Poliţie să ia măsuri prevăzute de lege împotriva celor ce se fac vinovaţi de distrugerea grilajelor metalice şi de ocuparea fără drept, fapt care duce la distrugerea imobilului având în vedere că aceste spaţii nu mai sunt racordate la apă şi curent electric‘, a declarat Dan Postolea. (Agerpres/ FOTO youtube.com)