Iaşi: Mii de persoane au stat la cozi, pentru a vizita gratuit muzeele din municipiu
Publicat de gabrielarotaru, 20 mai 2018, 05:00 / actualizat: 20 mai 2018, 6:35
Mii de persoane au stat la cozile formate în interiorul şi, în unele cazuri, chiar până în apropierea obiectivelor muzeale din Iaşi cu speranţa că vor beneficia de gratuităţile din Noaptea Muzeelor.
Cei care au dorit să viziteze, sâmbătă seara, Muzeul Unirii din Iaşi au fost întâmpinaţi, în acordurile fanfarei Garnizoanei Iaşi, de geto-daci. Membrii Asociaţiei Culturale Geto-Dacii din Moldova au venit la muzeu îmbrăcaţi asemenea strămoşilor de acum 2.000 de ani, prilej pentru vizitatori de a se fotografia cu aceştia în timp ce au stat la coadă, alături de câteva sute de persoane, aşteptând să viziteze interiorul palatului în care a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Pe lângă exponatele din expoziţia de bază a muzeului, cei mai mulţi vizitatori s-au declarat impresionaţi de sabia care a fost oferită, în 1860, domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către sultanul Abdul Mdjid, cu prilejul vizitei la Constantinopol.
De departe, cel mai mare rând format la intrarea într-un muzeu a fost la Palatul Culturii. Aici, aproximativ 1.000 de persoane au aşteptat la rând în faţa uneia dintre clădirile simbol ale Iaşiului – Palatul Culturii, care adăposteşte patru mari muzee şi zeci de expoziţii. Vizitatorii s-au arătat impresionaţi de podelele de sticlă de la parterul clădirii, care oferă posibilitatea de a vedea ruinele vechiului palat domnesc, dar şi de expoziţii.
Aglomeraţie mare a fost şi la cele zece muzee din cadrul Muzeului Literaturii Române Iaşi. La Casa Memorială Mihail Kogălniceanu, vizitatorii au fost întâmpinaţi de holograma marelui om politic. Aici, reprezentanţii muzeului şi-au aşteptat musafirii cu plăcinte ‘poale-n brâu’ şi momente artistice.
Curtea de alături, unde se află Muzeul Poni-Cernătescu, a devenit neîncăpătoare, sute de vizitatori pasionaţi de ştiinţă fiind nerăbdători să vadă casa celor doi mari cercetători.
Noaptea Muzeelor a fost celebrată nu doar în muzee. Primăria Iaşi, care funcţionează într-un vechi conac boieresc, Palatul Roznovanu, a fost invadată de vizitatorii curioşi să vadă expoziţia dedicată aniversării Centenarului României – ‘România Centenară’. Pe lângă o expoziţie fotografică itinerantă, vizitatorii au admirat şi o expoziţie de costume populare centenare autentice.
Cei care au mers la Ateneul din Iaşi au fost întâmpinaţi de copii îmbrăcaţi în straie populare, care i-au servit cu pâine şi sare. Pentru a marca evenimentul internaţional, conducerea Ateneului din Iaşi a organizat un recital de muzică folk, repetiţii deschise ale unor spectacole şi expoziţia ‘Misiunea militară franceză – Berthelot şi Familia Regală a României’, organizată sub auspiciile Casei Regale a României. Din cadrul programului nu au lipsit momente de dans modern, spectatorii având plăcerea de a dansa tangou sau au avut posibilitatea să asiste la un show inedit de Sit Down Comedy.
Casa Căsătoriilor şi-a deschis, la rândul său, porţile pentru public. Aici, sub titulatura ‘100 de ani de istorie’, până la ora 24,00, a putut fi vizitată o colecţie de acte de stare civilă din perioada 1916-1918, aflate în păstrarea Serviciului de stare civilă Iaşi, şi au putut fi urmărite momente artistice de dans şi poezie.
Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la ediția a XIV-a, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene participând anual la această manifestare.
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi își deschide porţile sâmbătă, 19 mai 2018, invitând publicul să viziteze, gratuit, următoarele obiective muzeale:
PALATUL CULTURII (orele 19.00 – 00.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
Muzeul de Artă – Expoziția temporară „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă Iaşi” – SIMAP;- Expoziția de pictură și sculptură „Omul pe cale”, semnată de Zamfira Bîrzu, Gabriela Drînceanu și Mihai Pamfil.
Muzeul de Istorie a Moldovei – Expoziția „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”;- Expoziția temporară „Regina Soldat”, proiect expozițional realizat în parteneriat cu Asociația „România Culturală”;- Expoziția foto-documentară „Comunismul în România”.
Muzeul Etnografic al Moldovei – Expoziția „Cotidianul țărănesc: inventivitate şi măiestrie”; – Expoziția „Sărbătoarea: artă şi spiritualitate” (doar secțiunile Ouă încondeiate și Porturi populare);- Târgul Meșterilor Populari, ediția a XIX-a, eveniment ce se va desfășura în perioada 18 – 20 mai 2018, în fața Palatului Culturii, cu program până la ora 24.00, la Noaptea Muzeelor.
Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”
– Expoziția Instrumente de Muzică Mecanică în colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”;
– Expoziția temporară „Retrotehnica”;
– Expoziția „România e acasă”.
MUZEUL UNIRII (orele 19.00 – 23.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
– ora 19.00 – Moment susținut de Fanfara Garnizoanei Iași;
– Vizitarea expoziției de bază a muzeului;
– „Sabia de investitură a domnitorului Alexandru Ioan Cuza” – cu acest prilej publicul va avea ocazia unică de a admira acest exponat de excepție prezentat la Iași cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României;
– Expoziția „Colecții și colecționari – Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian – Sorin și dr. Aldea Rodica”.
PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” DE LA RUGINOASA (18.00 – 22.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
– Vizitarea expoziției de bază a muzeului.
Muzeul „Poni-Cernătescu” și Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași, Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, precum și Muzeul de sit arheologic de la Cucuteni vor fi închise.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor. (Radio Iaşi/ Comunicat Palatul Culturii Iaşi/ FOTO palatulculturii.ro)