Iaşi: Muncitorii de la Fortus au întrerupt greva foamei
Publicat de , 23 mai 2017, 14:55
Cei 14 angajaţi ai fostului combinat de utilaj greu Fortus SA care au intrat luni în greva foamei au renunţat la protest după doar 24 de ore, din cauza frigului de peste noapte, dar şi datorită intervenţiei subprefectului Bogdan Abălaşi.
Muncitorii susţin că au decis să renunţe la greva foamei din cauza temperaturilor scăzute şi în urma discuţiilor purtate în cursul acestei zile cu subprefectul Bogdan Abălaşi.
‘Acum, din cauza mult prea bunului simţ al domnului subprefect am renunţat la greva foamei. Nici nu putem sta nelimitat. Nu avem condiţii să facem greva foamei pe termen nelimitat. Nu avem unde să stăm. Ce fel de condiţii aveaţi nevoie? Este foarte frig afară. Stăm şi în picioare. Este greu. Noaptea temperatura scade şi la 1 grad Celsius. E foarte frig. Noi am făcut acest protest spontan. Nu am fost foarte bine îmbrăcaţi. A fost suficient de greu deşi au fost 24 de ore’, a declarat Monica Benea, unul din cei 14 muncitori de la fostul combinat de utilaj greu Fortus SA.
Greviştii spun că subprefectul le-a promis că va chema la Iaşi reprezentanţi ai Autorităţii de Administrare a Activelor Statului, Ministerului Muncii, Ministerului Economiei, Primăriei, şi pe cei ai administratorului judiciar pentru a discuta situaţia Fortus.
‘Va fi un preambul vineri, în care noi vom prezenta foarte succint problema Fortus, pentru ca ei să fie pregătiţi pentru miercuri. Deocamdată, pentru noi, salariaţii de la Fortus, nu se prevede nicio variantă posibilă. La Ministerul Economiei s-a spus că orice plată a salariilor se va face după darea în plată, că e o sintagmă la urma urmei. E un articol care va fi legiferat cine ştie la ce dată. Cert este că noi în perioada următoare nu ne vedem banii‘, a adăugat Monica Benea
În funcţie de răspunsul pe care îl vor primi în timpul discuţiilor de săptămâna viitoare din cadrul Grupului de Dialog Social, muncitorii de la Fortus vor decide dacă vor intra sau nu iarăşi în greva foamei. Cei 14 care au făcut greva foamei au vârste de peste 50 de ani.
Greviştii spun că deşi nu li se plătesc restanţele salariale, nici în şomaj tehnic nu sunt trimişi.
‘Statutul nostru, pe hârtie, este de salariat activ într-o societate în care de doi ani de zile are utilităţile întrerupte, iar de patru ani şi trei luni nu avem salariile încasate. Este paradoxal că nu putem pleca pentru că, sub diverse forme, avem gestiuni. Noi suntem cuprinşi în planul de reorganizare, dar numeric. Suntem 544 de salariaţi pe care AVAS sub nicio formă nu vrea să ne dea şomaj sau o formă de protecţie socială pe care noi am cerut-o în nenumărate rânduri. Nu este comod ca la vârsta pe care o avem să nu avem niciun statut profesional: să nu fim nici asistaţi social, nici salariat. Noi suntem închişi ca într-o menghină. Nu putem pleca, pentru că toţi care au plecat nu au avut lichidarea făcută la zi. Ei şi-au făcut lichidarea către firmă, dar firma nu şi-a făcut lichidarea către ei. Nu au primit niciun ban din salariile restante. Suntem supuşi unei torturi psihice continue. Vrem să trăim în legalitate. Ne luptăm pentru bani‘, a declarat Monica Benea.
Din cauza datoriilor de peste 4 milioane de euro, cinci creditori au solicitat, în luna iulie 2014, intrarea Fortus SA în faliment.
De atunci a fost oprită producţia, iar furnizarea utilităţilor a fost sistată.
La Fortus SA a fost declanşată procedura de insolvenţă, însă până acum Tribunalul Sindic din Târgu Mureş a refuzat de cinci ori declararea falimentului.
Urmează ca la sfârşitul lunii iulie să fie stabilită o nouă pronunţare în acest dosar.
În prezent, creditorul principal al Fortus SA este Autoritatea de Administrare a Activelor Statului. Pavilionul administrativ al Fortus SA a fost vândut recent contra sumei de 1,8 milioane de euro, bani din care o parte ar fi trebuit să ajungă la salariaţi pentru plata sumelor restante.