Iaşi: Peste 1.300 de persoane singure sau familii fără venituri aflate în autoizolare, ajutate de DAS
Publicat de Andreea Drilea, 14 aprilie 2020, 11:37
Peste 1.300 de persoane singure sau familii fără venit sau cu venituri reduse care se află în autoizolare au fost identificate de echipele Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iaşi şi au primit sprijin din partea acestora.
Reprezentanţii DAS efectuează deplasări pentru a asigura cu alimente, produse de igienă, articole îmbrăcăminte şi încălţăminte persoanele singure, fără venit sau cu venituri reduse, cât şi pe cele vulnerabile sau fără adăpost. În această situaţie sunt 1.309 cetăţeni.
‘Primăria Municipiului Iaşi depune eforturi susţinute în vederea prevenirii şi limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, precum a şi a limitării efectelor pandemiei COVID-19. Astfel, echipele DAS au identificat 1.309 persoane singure sau familii fără venit sau venituri reduse, care se află în autoizolare. Angajaţii municipalităţii au făcut opt deplasări la domiciliul persoanelor singure sau fără venituri, pentru care au fost acordate ajutoare materiale din donaţii, pentru 16 persoane majore şi nouă minori din familii de persoane autoizolate şi alte şase deplasări la domiciliul persoanelor autoizolate, pentru care au fost acordate pachete de urgenţă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.
Totodată, 84 persoane sau reprezentaţi ai unor familii fără venit au fost informaţi cu privire la modalităţile de acordare a beneficiilor sociale, au fost ajutaţi pentru a sesiza instituţiile competente pentru rezolvarea unor probleme sau au primit documente în vederea stabilirii beneficiilor de asistenţă socială.
Alte 1.225 de persoane autoizolate au primit informaţii privind obligaţia de respecta prevederile legale cu privire la autoizolare, modalităţile de acordare a beneficiilor sociale, respectarea regulilor privind igiena, serviciile puse la dispoziţie de DAS.
‘Municipalitatea continuă să ajute şi persoanele vârstnice aflate în nevoie. Astfel, în perioada 6 – 10 aprilie, au fost identificate 147 persoane cu vârsta peste 65 de ani care nu au susţinători şi nici altă formă de ajutor. În perioada menţionată, angajaţii municipalităţii au făcut pentru acestea 13 de aprovizionări cu alimente şi o livrare de medicamente. De asemenea, au fost distribuite 66 de pachete, toate fiind donaţii din partea Crucii Roşii, iar alte 39 de pachete au fost asigurate conform HCL nr. 105/2020. Totodată, trei persoane au primit, gratuit, hrană caldă prin intermediul cantinei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, iar alte două persoane au primit hrană caldă, contra cost, prin catering. Nu în ultimul rând, 298 de persoane vârstnice au fost consiliate telefonic de către cadrele medicale din serviciile de specialitate ale DAS Iaşi. În aceeaşi perioadă, DAS a identificat 150 de persoane fără adăpost, acestea fiind cazate în centrul din C. A. Rosetti şi în centru
l de la Baia Populară. Acestora, Primăria le-a oferit hrană, pachete de igienă, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi posibilitatea de a apela la personal specializat’, a spus reprezentantul Primăriei Iaşi.
În acest demers, municipalitatea a primit sprijin şi din partea mai multor parteneri privaţi. Astfel, Crucea Roşie a donat 107 pachete alimentare constând în cinci kilograme pe pachet în care se aflau produse de carmangerie, iaurt, pâine şi apă în bidoane de 5 litri. Dintre acestea, 28 de pachete au fost donate familiilor vulnerabile fără venituri, 45 de pachete familiilor autoizolate la domiciliu şi fără venituri şi 66 de pachete persoanelor vârstnice fără venituri. Tot Crucea Roşie a donat 16 pachete alimentare, de câte opt kilograme, care au fost distribuite persoanelor vârstnice fără venituri.
Persoanele fără adăpost de la Baia Populară au primit 75 de mic dejun-uri din partea Fundaţiei ‘Un Coup de Main d’Emmaus’ şi 75 de mese de prânz, şi două feluri de mâncare din partea Fundaţiei pentru Educaţie Internaţională. Fundaţia ‘Solidaritate şi Speranţă’ a oferit opt porţii de hrană caldă persoanelor vârstnice fără venituri.
‘Pentru persoanele vârstnice autoizolate la domiciliu, lipsite de sprijinul familiei sau al unui aparţinător, angajaţii DAS se vor deplasa la domiciliu pentru a primi lista cumpărăturilor şi banii, iar în aceeaşi zi produsele necesare vor fi livrate solicitanţilor. În acest sens există şi un număr de telefon care poate fi apelat non-stop. Cheltuielile pentru alimente vor fi suportate de persoanele care solicită ajutor, iar angajaţii DAS vor acorda sprijin pentru evitarea deplasărilor şi a locurilor aglomerate în vederea reducerii riscului de expunere la epidemie. Pentru persoanele care au nevoie şi de donaţii în medicamente sau alte produse, DAS va contacta fundaţii, asociaţii şi companii disponibile să doneze’, a mai spus Sebastian Buraga.