Iaşi: Peste 100 de jandarmi şi poliţişti vor asigura ordinea la Ruginoasa
Publicat de , 28 decembrie 2016, 17:59
Peste 100 de jandarmi şi poliţişti vor asigura ordinea şi siguranţa publică pe timpul desfăşurării manifestărilor tradiţionale de sfârşit de an din localitatea ieşeană Ruginoasa, a declarat, miercuri, Ionuţ Catană, purtător de cuvânt în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Pentru aceasta, în cursul zilei de miercuri la sediul Primăriei Ruginoasa s-a desfăşurat şedinţa de organizare a acestei misiuni, pentru stabilirea măsurilor specifice necesare desfăşurării în siguranţă a evenimentului.
‘La această activitate au participat reprezentanţii forţelor implicate în asigurarea măsurilor de ordine publică, reprezentanţii autorităţilor locale cât şi reprezentanţi ai comunităţii sub autoritatea prefectului judeţului Iaşi. Jandarmii şi poliţiştii din cadrul dispozitivelor vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea actelor şi faptelor de tulburare a ordinii publice înainte, pe timpul şi după terminarea acestor manifestări, identificarea şi sancţionarea acţiunilor de tip infracţional, care pun în pericol securitatea publică’, a declarat Ionuţ Catană.
Acesta a reamintit că Legea 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice prevede că toate adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.
Măsura a fost impusă deoarece în ultima zi a anului, în Ruginoasa, Rediu, Gugeoaia se păstrează o tradiţie veche numită ‘Malanca’ sau bătălia mascaţilor din Dealul şi din Valea satului. Bătălia are loc în ultima zi a anului, înainte de răsăritul soarelui.
Dacă în alte localităţi combatanţii poartă o luptă simbolică, la Ruginoasa tradiţia a degenerat în adevărate conflicte, în urmă cu câţiva ani fiind înregistraţi răniţi iar o persoană a decedat la spital.
Potrivit tradiţiei de peste o jumătate de secol, pregătirile mascaţilor, de fapt tineri flăcăi numai buni de însurătoare, fie că sunt Deleni, fie că sunt Văleni, încep cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, când fiecare tabără îşi stabileşte propriile strategii de luptă. În dimineaţa ultimei zile din an, încă de dinainte de a se lumina de ziuă, tinerii se adună, îşi pun măşti, se înarmează cu ciomege, îşi dispută supremaţia în sat, sub privirile a mii de spectatori din toate colţurile ţării, care încurajează lupta. Se bate Dealul cu Valea. După bătălie învingătorii sărbătoresc bătând cu măciucile în pământ, gonindu-i pe învinşi, îşi schimbă măştile hâde cu frumoase comanacuri şi petrec în mijlocul satului.
Bătrânii satului nu îşi mai amintesc de unde a izvorât obiceiul Malanca, dar ştiu că bunicii lor le povesteau că şi atunci când erau ei tineri era tot aşa: că această bătălie reprezintă nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Deal şi cei din Vale, ci confruntarea dintre relele vechiului an şi bunăstarea pe care cu toţii se aşteaptă să o obţină în anul ce stă să sosească. (Agerpres/FOTO realitatea.net)