Iaşi: Peste 30 de meşteri populari din ţară, R.Moldova şi Ucraina, la a X-a ediţie a ‘Mărţişorului – Simbol şi Tradiţie’
19 februarie 2025, 16:19
Peste 30 de meşteri populari din Moldova şi din alte zone etnografice ale ţării, precum şi din Republica Moldova şi Ucraina vor fi prezenţi la cea de-a X-a ediţie a evenimentului ‘Mărţişor – Simbol şi Tradiţie’, ce se va desfăşura în perioada 27 februarie – 2 martie, în Piaţa Unirii din Iaşi.
‘Timp de patru zile, invităm publicul să se bucure de o atmosferă sărbătorească, dar şi de lucru şi de comunicare între generaţii, pentru că vom povesti despre obiceiurile şi tradiţiile noastre strămoşeşti, prin intermediul semnificaţiei mărţişorului tradiţional şi a tehnicilor de confecţionare a acestuia’, a declarat Silvia Cozmîncă, preşedinta Asociaţiei ‘ART-Meşteşugurile Prutului’ Iaşi.
În cadrul târgului, vizitatorii vor găsi la standurile meşterilor populari mărţişoare tradiţionale, precum şi obiecte specifice fiecărui meşteşug, care pot constitui cadouri de primăvară.
‘Aducem în mijlocul comunităţii meşteri populari care continuă tradiţia, respectând toate cerinţele etnografice, de la materii prime folosite, până la simboluri, tehnică de lucru, cromatică arhaică. Nu rataţi întâlnirea cu aceşti meşteri populari valoroşi, care reuşesc, în fiecare an, să aducă primăvara mai aproape şi să ne transmită dragostea lor pentru tradiţii şi obiceiuri’, a declarat pentru AGERPRES Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi.
Acesta a afirmat totodată că o secţiune specială este dedicată atelierelor educaţionale pentru copii, privind istoria, legendele şi tehnicile confecţionării mărţişorului tradiţional, susţinute de specialişti ai Muzeului Etnografic al Moldovei.
Mărţişorul este simbol tradiţional românesc inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii – UNESCO.
(AGERPRES/FOTO – Comunicat de presă al Complexului Muzeal „Moldova” Iași, transmis redacției)