Iaşi: Peste 400 de artişti vor susţine 40 de spectacole la FIPTI
Publicat de Andreea Drilea, 3 octombrie 2016, 11:26
Peste 400 de artişti din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi să sosească la Iaşi, unde în perioada 6-12 octombrie se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FIPTI).
Directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret Luceafărul din Iaşi, Ion Holban, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că timp de opt zile 30 de companii teatrale din România şi alte 16 ţări vor organiza în cadrul FIPTI 40 de spectacole de teatru în care sunt angrenaţi peste 400 de artişti.
‘Cea de-a IX-a ediţie a FIPTI, eveniment etichetat cu prestigiosul lablel ‘festival european’ acordat de Asociaţia Europeană a Festivalurilor, cu sediul la Bruxelles, are ca focus ‘Neliniştile prezentului’. Scopul este de a privi arta ca experienţă a prezentului, să identifice tendinţe, să coaguleze un program generos pentru publicul larg şi pentru specialişti. Anul acesta ne preocupăm de anxietăţile şi panicile cărora trebuie să le facem faţă la nivel individual şi social: insecuritate, discriminare, atentate, migranţi, război, Alzheimer, autism, violenţă, singurătate sau izolare. Nu va fi o ediţie sumbră, departe de noi gândul de a suplimenta tensiunile zilei’, a declarat Ion Holban.
La rândul său, Oltiţa Cântic, directorul artistic al Teatrului Luceafărul din Iaşi, a declarat că programul festivalului se va concentra pe evenimente de artele spectacolului, care reflectă mediat artistic spaimele contemporane, nu puţine, ce propun forme de artă ca experienţe ale prezentului.
‘FIPTI este un festival divers, complex, nu unul de nişă, ci unul care înţelege tinereţea ca stare de spirit, ca atitudine, ca deschidere spre cultură şi inovaţie, având în vedere categorii de public foarte diverse, de la preşcolari la tineri, adulţi şi seniori. Sumarul ediţiei aduce alături exclusivităţi naţionale, creatori consacraţi, artişti vedetă, creatori emergenţi, companii de stat şi independente, într-o platformă comună, organizând ziua teatrală după bioritmuri culturale. Programul înscrie nu numai spectacole de teatru sau dans, ci şi spectacole de lectură, întâlniri cu artişti, dezbateri, lansări de carte, expoziţii, filme, documentare’, a explicat Oltiţa Cântic.
(Agerpres/FOTO luceafarul-theatre.ro)