Iaşi: Pregătiri pentru extinderea zonelor tampon şi zonelor destinate pacienţilor COVID-19 la Spitalul de Boli Infecţioase
Publicat de , 16 august 2021, 06:02
Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ din Iaşi a anunţat că a început demersurile pentru extinderea zonelor tampon şi a zonelor destinate pacienţilor COVID-19 din unitatea medicală, din cauza numărului tot mai mare de persoane infectate cu noul coronavirus.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ din Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că a luat această măsură deoarece numărul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 care ajung în această unitate medicală este în creştere continuă.
‘Pentru a sprijini sistemul medical ieşean şi pentru a temporiza, fără a afecta actul medical, transformarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ din nou în spital care îngrijeşte doar pacienţi COVID-19, conducerea spitalului împreună cu cadrele medicale depun eforturi deosebite astfel încât pacienţii din regiunea Moldovei să beneficieze de un act medical înalt calificat din punct de vedere al îngrijirii bolilor infecto-contagioase. Astfel, am început demersurile necesare demarării procedurii în care numărul de zone tampon şi zone destinate pacienţilor COVID-19 să fie mărit‘, a explicat, duminică, dr. Roşu.
Acesta a mai declarat că în prezent se înregistrează o adresabilitate mare din partea persoanelor suspectate de COVID-19, în prezent fiind internate 46 de persoane confirmate pozitiv, dintre care şase sunt în ATI iar alte patru au potenţial ridicat de admisie la terapie intensivă, dar sunt atent monitorizate.
‘Dorim, aşa cum am fost pe toată perioada pandemiei, un spital care pune pe primul plan pacienţii, dar şi un ajutor colegilor noştri care îşi desfăşoară activitatea în Unităţile de Primire a Urgenţelor ale spitalelor din Iaşi şi care, în momentul de faţă, se văd ‘asaltaţi’ de pacienţi infectaţi sau suspecţi COVID19. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase este singurul spital care îşi desfăşoară activitatea medicală îngrijind pacienţi COVID-19 şi non-COVID în cadrul a două terapii intensive care necesită resurse umane şi materiale deosebite. Revin cu îndemnul adresat populaţiei de a se vaccina, sprijinind astfel corpul medical în lupta împotriva pandemiei’, a subliniat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
El a precizat că persoanele îngrijite în terapie intensivă, cât şi pe sector, care se află sub atenta monitorizare a medicilor de terapie intensivă şi a infecţioniştilor, prezintă comorbidităţi.
În opinia dr. Roşu, valul patru al pandemiei va fi al celor nevaccinaţi. El a precizat că nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte schema de tratament.
‘Este tratamentul recomandat de comisia de boli infecţioase şi, evident, tratamentul cronic al pacientului care necesită sau nu ajustare, funcţie de fiecare caz în parte‘, a menţionat dr. Roşu.
***
Numărul cazurilor noi de COVID-19 a revenit ieri sub 400, după ce, sâmbătă, se depăşise acest prag, în premieră pentru această vară.
Au fost anunţate 323 de persoane infectate, din puţin peste 27.000 de teste, un nivel mult mai ridicat decât în urmă cu o săptămână, când raportarea zilnică indica aproximativ 200 de cazuri noi. Au mai fost înregistrate şase decese asociate coronavirusului, iar numărul pacienţilor cu COVID-19 în spitale este de aproape 750, din care 112 la terapie intensivă. Judeţul Bacău a înregistrat 14 noi cazuri iar Iaşul 12. Celelalte judeţe din Moldova au sub 10 noi îmbolnăviri cu virusul Covid 19.
În judeţul Iaşi rata vaccinării anti-COVID-19 depăşeşte 30% în Valea Lupului. O cifră apropiată este înregistrată şi în municipiul Iaşi, precum şi în zonele din jurul oraşului.
AGERPRES