Iaşi: Preşedintele CJ a semnat contractul pentru colectarea selectivă şi transportul deşeurilor
Publicat de , 30 octombrie 2018, 19:07
Deşeurile din toate localităţile judeţului vor fi colectate selectiv, acţiunea fiind posibilă după ce Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) a semnat marţi cu firma Girexim Universal contractul de delegare a gestiunii activităţii de colectare şi transport al deşeurilor în judeţul Iaşi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat cu acest prilej că operatorul va asigura aceste servicii în cele 93 de comune, în municipiul Paşcani şi oraşele Târgu Frumos, Podu Iloaiei şi Hârlău.
Potrivit acestuia, aproape 500.000 de persoane vor beneficia de colectarea selectivă, 425.000 dintre acestea fiind din mediul rural.
‘Estimările indică faptul că, anual, vor fi colectate aproximativ 62.000 de tone de deşeuri menajere. Cea mai mare cantitate, 49.000 de tone, va fi strânsă în recipiente separate şi va fi transportată la staţia de tratare mecano-biologică Ţuţora. Alte 12.000 de tone, produse reciclabile, vor fi procesate la staţia de sortare. La punctele de colectare vor exista trei tipuri de containere, cu o capacitate de 1.100 de litri fiecare. Cele galbene vor fi destinate ambalajelor şi produselor din plastic şi metal, în recipientele albastre va fi aruncată hârtia, iar sticla va fi colectată în containere verzi. În mediul urban, în zona blocurilor, deşeurile menajere vor fi strânse în pubele de 240 de litri, în 428 de puncte de colectare, iar la case, atât în oraşe, cât şi în sate, colectarea se va face individual, în europubele de 120 de litri’, a precizat Maricel Popa.
Contractul a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani, valoarea acestuia fiind de peste 64 milioane de lei. Operatorul va plăti Consiliului Judeţean o redevenţă anuală de 183.000 de lei.
‘Ţara noastră este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte colectarea selectivă, de aceea acest pas este unul important pentru judeţul nostru şi este nevoie de implicarea atât a autorităţilor locale, cât şi a fiecărui locuitor. Ne dorim să creştem standardul de viaţă al populaţiei şi să îmbunătăţim calitatea mediului iar aceste lucruri le putem face doar printr-un sistem de management al deşeurilor foarte bine pus la punct’, a subliniat preşedintele CJ Iaşi.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, din care fac parte Consiliul Judeţean şi cele 98 de primării din judeţ, a fost înfiinţată în anul 2009 cu scopul de a reglementa, monitoriza şi gestiona serviciul de salubrizare de pe raza unităţilor administrative membre, precum şi de a realiza în comun proiecte de investiţii pentru înfiinţarea, modernizarea sau dezvoltarea sistemelor de utilităţi publice.
(Agerpres/FOTO nordestnews.ro)