(AUDIO) Iaşi: Primarul Mihai Chirica şi angajaţi ai primăriei, judecaţi într-un dosar privind ilegalităţi în domeniul imobiliar
Publicat de Andreea Drilea, 14 iulie 2022, 14:30 / actualizat: 14 iulie 2022, 18:21
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu şi alţi angajaţi ai primăriei au fost trimişi în judecată de DNA Iaşi într-un dosar privind ilegalităţi în domeniul imobiliar.
Conform cercetărilor, Gabriel Harabagiu, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, şi edilul Mihai Chirica ar fi dispus şi semnat documente de atestare a construirii unui imobil din municipiu, deși avea mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație.
Mihai Chirica şi-a susţinut nevinovăţia precizând că nu intră în atribuţiile sale verificarea punctuală a tuturor documentelor pe care le semnează în calitate de demnitar.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.
Constantin Mihai relatează:
Constantin Mihai: Dosarul pornește de la un bloc înălțat în cartierul Tătărași, imobil care nu respectă nimic din planul urbanistic zonal emis inițial. Pe scurt, omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, patron al societății comerciale Flux SA din Iași, decide să se lanseze în afaceri imobiliare. Se întâmpla în 2011. În noiembrie 2012, obține autorizația de construire pentru o clădire – parter plus etaj, maxim 13 metri înălțime. După 3 ani, în 2015, clădirea este gata și seamnă cu un bloc de parter plus 6 etaje, fără locuri de parcare și nu doar mult mai înaltă, dar și mult mai lată. Poliția locală se sesizează și emite o amendă. Patronul Gheorghe Cheșcu încearcă să intabuleze blocul și să vândă apartamentele. După două încercări ratate, se reușește intabularea clădirii în decembrie 2018. Verificând documentele, procurorii DNA au observat că pentru extinderea și supraînălțarea construcției au fost folosite 3 variante de lucru, cu același număr de înregistrare și aceeași dată. Ca atare, primarul Mihai Chirica este trimis în judecată pentru complicitate la fals intelectual și abuz în serviciu. Fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, pentru fals intelectual și abuz în serviciu, iar fosta arhitectă șefă, Anca Brândușescu, pentru fals intelectual și abuz în serviciu. În apărarea sa, Mihai Chirica susține că a semnat ca primarul documentele, adică nu avea timp să verifice la punct și virgulă ceea ce i se aducea la parafat. Pentru Radio România Iași, Constantin Mihai.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)