Peste 600 de studenţi au protestat, astăzi, pe esplanada Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, nemulţumiţi de majorarea taxelor de cazare şi şcolarizare, dar şi de impunerea unei prezenţe mari la cursuri.
Totodată, aceștia reclamă neadaptarea cursurilor la cerințele pieței și, pe de altă parte, nu sunt de acord ca aceste cursuri să fie predate de asistenți universitari, în loc de profesori:
Student: Sunt studentă la Medicină Dentară și principala problemă, după cum vedeți, în general, este obligativitatea la cursuri – că noi lucrăm, pentru că, la majoritatea, părinții nu au posibilitatea de a-i susține în acești 6 ani, 5 ani, 4 ani. Nu ni se dau materiale. Trebuie să le cumpărăm singuri, trebuie să facem rost de pacienți și asta este foarte greu pentru că trebuie să facem multă practică pentru a ajunge doctori. Iar, din păcate, mai multă teorie. Mai mult de jumătate din cursuri sunt învechite, deoarece învățăm tehnici de acum mulți ani, care acum nu mai sunt pe piață, nici produsele nu mai sunt pe piață. Da, există și profesori care își fac treaba, dar foarte puțini.
Protestul de astăzi este susținut și de Liga Studenţilor din Iași.
Președintele de onoare al Ligii, Silvian Emanuel Man, a precizat că această situație se regăsește și la alte universități de medicină din țară, însă la Iași se constată o scădere abruptă a actului pedagogic. El nu a exclus posibilitatea ca, odată cu începerea noului an academic, la Iași să fie declanșată și o grevă a studenților:
Silvian Emanuel Man:De acum înainte, studenții sunt dispuși să boicoteze admiterea, având în vedere că Universitatea de Medicină și Farmacie nu oferă ceea ce spune că ar trebui să ofere în mod real. Deja au apărut întrebări din partea unor elevi dacă ar trebui să urmeze cursurile la UMF Iași sau să se ducă în alt oraș. Studenții UMF Iași le-au recomandat că mai bine pleacă la Cluj sau la București, decât să vină în Iași, având în vedere calitatea foarte slabă a educației. De asemenea, și studenții străini sunt determinați să boicoteze admiterea. În țările lor de origine – pentru că, așa cum au spus și astăzi la protest, a fost pe un mesaj – ei plătesc 7.500 euro taxă anuală, iar universitatea nu este în stare nici măcar să pună hârtie igienică și săpun la băi. Totodată, în toamnă, studenții UMF sunt dispuși să intre în grevă generală și să boicoteze venirea la cursuri și plata taxei.
În replică, prorectorul responsabil cu strategia universitară din cadrul UMF Iași, Radu Iliescu, a declarat, după dialogurile purtate cu reprezentanții studenților, că analizează solicitările acestora, dar Senatul universității nu poate înlătura prezența obligatorie a studenților la cursuri.
Radu Iliescu a mai spus că, la Iași, sunt cele mai mici tarife și taxe din țară și că acestea au fost adaptate la noile prețuri privind utilitățile:
Radu Iliescu: Problema legată de participarea la cursuri este una greu de înțeles, pentru că este foarte dificil să ne imaginăm că un medic refuză cu atâta obstinație să participe efectiv la formarea în orice modalitate – cursuri, lucrări practice, stagii clinice – și din cauza asta – a fost vorba de o negociere. Majorarea taxei – este vorba despre majorarea taxei în lei pentru studenții români. Ea a fost crescută de la 8.500 la 10.000 lei în acest an universitar. Această creștere este generată de costurile în creștere pe care orice instituție publică sau privată le are, nu doar în România, ci oriunde în lume. Pot să vă spun că această taxă este una medie, prin comparație cu celelalte universități de medicină din România.