Iaşi: Zilele Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ (2 – 7 octombrie)
Publicat de gabrielarotaru, 2 octombrie 2023, 09:33
Sute de medici de specialităţi diferite, psihologi, asistenţi medicali şi kinetoterapeuţi sunt prezenţi la Iaşi, în perioada 2 – 7 octombrie, la cea mai mare importantă manifestare ştiinţifică a anului: Zilele Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi.
Managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’, dr Cristina Dobre, a declarat că acest eveniment ştiinţific îşi propune să aducă în atenţia specialiştilor, dar şi a marelui public, una dintre problemele acute ale societăţii contemporane – agresivitatea, văzută ca o dimensiune a psihicului uman.
‘Zilele Institutului de Psihiatrie Socola reprezintă evenimentul care ne determină pe noi cei de astăzi să ducem mai departe moştenirea ştiinţifică lăsată de numele mari ale psihiatriei ieşene. În acelaşi timp, însă, ne obligă să ne aplecăm şi mai mult asupra problemelor lumii contemporane, care se reflectă, influenţează şi chiar condiţionează destinul pacienţilor psihiatrici şi care pot naştere unor conflicte morale şi sociale greu de gestionat’, a declarat managerul Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi, dr. Cristina-Elena Dobre.
Conform programului, în zilele de 2 şi 3 octombrie, la Biblioteca Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi, asistenţi medicali din întreaga ţară dezbat pe baza temelor propuse de specialiştii Institutului, subiectul central constituindu-l ‘agresivitatea în tulburările psihice’. ‘Agresivitatea în cuplurile cu adicţie la alcool’, ‘Agresivitatea pacienţilor cu demenţă în boala Alzheimer’, ‘Abordarea pacientului psihiatric cu risc de agresivitate’ sau ‘Calitatea vieţii în depresie’ sunt doar o parte dintre subiectele abordate în primele două zile ale evenimentului.
De asemenea, de miercuri, 4 octombrie, şi până sâmbătă, la Palas Congress Hall, sala Chopin, se vor desfăşura Şcoala de vară şi Conferinţa Naţională ‘Agresivitatea – O dimensiune a psihicului uman’.
Discuţiile, care vor fi moderate de specialiştii Institutului de Psihiatrie ‘Socola’ Iaşi, vor aduce în prim-plan subiecte de maxim interes în actualul context social: ‘Evaluarea riscului de violenţă’, ‘Agresivitatea şi dimensiunea ei în tulburările psihice’, ‘Agitaţia psiho-motorie în demenţe’, ‘Abordarea terapeutică a agresivităţii pacientului prin creşterea nivelului de inteligenţă socială’, ‘Burnout şi agresivitate – abordare imunopsihologică’, ‘Perspective asupra modulării agresivităţii prin psihoterapie facilitată de realitate virtuală imersivă’, ‘Agresiune şi vis – manifestări motorii în tulburarea de somn REM’, ‘Managementul furiei şi al comportamentului agresiv’, ‘În ce mod poate influenţa inteligenţa artificială actul medical şi relaţia medic pacient’.
Vineri, în Sala Vivaldi a Palas Congress Hall, va avea loc sesiunea de E-postere, în cadrul căreia una dintre temele propuse este ‘În ce mod poate influenţa inteligenţa artificială actul medical şi relaţia medic pacient’.
Punctul central al manifestărilor va fi reprezentat de dezbaterea ‘Agresivitatea, o dimensiune a societăţii româneşti contemporane’, care va avea loc joi, la Palas Congress Hall, sala Chopin, şi la care şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai tuturor instituţiilor implicate în gestionarea acestui fenomen social.
‘Agresivitatea este o problemă actuală, pe care o întâlnim pe toate palierele societăţii, în familie, pe stradă, la serviciu şi chiar în mediul spitalicesc. Este un fenomen care ia amploare şi care necesită găsirea unor soluţii imediate. În acest sens, dezbaterea pe care o vom organiza joi, 5 octombrie, va putea constitui un punct de plecare în găsirea celor mai bune soluţii de gestionare şi control a acestui fenomen care tinde să se generalizeze la nivelul societăţii contemporane’, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre. (Agerpres)