Ziua Franței a fost marcată ieri, la Iași, printr-o serie de evenimente care au subliniat valențele francofile ale orașului.
Unul dintre acestea l-a reprezentat inaugurarea Tramvaiului Franței, care va circula pe traseul Târgu Cucu – Rond Copou și va fi folosit ca spațiu pentru evenimente organizate de Institutul Francez.
Este cel de-al 20-lea tramvai personalizat în cadrul proiectului „Iași, oraș al tramvaielor pictate”, realizat de Asociația Tramclub.
Coordonatorul de programe din cadrul asociației, Silviu Teodor Stanciu:Tramvaiul Franței este cel de-al 20-lea mijloc de transport public personalizat tematic în cadrul programului cultural ”Iași, orașul tramvaielor pictate”. Proiectul a fost realizat prin sprijinul acordat de către Institutul Francez Român, filiala Iași, pentru aniversarea a 100 de ani de la fondarea acestei instituții pe teritoriul țării noastre. Un proiect ce se remarcă printr-o serie de simboluri franceze și românești dispuse în oglindă, pe fundalul tricolor al drapelului francez, care simbolizează strânsa legătură dintre cele două țări de peste 100 de ani. De asemenea, în interiorul tramvaiului, călătorii vor descoperi o tapițerie personalizată, precum și doza de cultură, o galerie în care sunt incluse simboluri din patrimoniul cultural, patrimoniul național, compozitori, sportivi, oameni de cultură din cele două țări.
Directorul Institutului Francez din Iași, Vincent Henry, a spus că acest nou proiect subliniază legăturile strânse dintre Franța și România: Ne bucurăm foarte tare că a fost acceptat acest proiect, fiindcă sărbătorim anul ăsta 100 de ani a Institutului Francez din România și acesta mai subliniază legaturile strânse care există între Franța și România din punct de vedere cultural și nu numai și speram că în călătoriile lor de zi cu zi ieșenii se vor plimba un pic prin Franța cu acest tramvai. Acest tramvai va rămâne câțiva ani în oraș și îi vom folosi ca un spațiu de desfășurare pentru eveniment artistice.
Directorul Institutului General Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi a vorbit despre importanța susținerii democrației, care se dovedește a fi foarte fragilă. Pe de altă parte, Julien Chiappone-Lucchesi a subliniat că legătura dintre Franța și România este foarte puternică.
Julien Chiappone-Lucchesi: Institutul Francez a funcționat 100 de ani și este simbol pentru noi, din relațiile, din inima, dintre cele două țări. noi. Astăzi este foarte simbolic cu acest tramvai aici în Iași, pentru că și tramvaiul este un mediu de mobilitate durabilă și acest lucru este foarte important și pentru noi. (….)avem în minte această zi triptic, libertate, egalitate, fraternitate și asta e foarte important pentru democrația. Vedem că democrația sunt fragil și avem nevoie de educație, de cultura, de înțelegere dintre oamenii. Franța și România au șansa de legăturile foarte, foarte frumoase și foarte puternice.
Tramvaiul Franței a fost pictat de elevi ai Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă”, de studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și de absolvenți ai celor două instituții de învățământ. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)