IAşii sărbătoresc IA
Publicat de , 15 iunie 2016, 13:15
În perioada 17-19 iunie, pe Strada Lăpuşneanu din Municipiul Iaşi, va avea loc cea de-a III-a ediţie a manifestării IAşii sărbătoresc IA, organizată de Primăria Municipiului Iaşi, Asociaţia „Alexandru Lăpuşneanu” şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu Direcția pentru Cultură a Județului Iași.
Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la orele 11.00, cu acel prilej urmând a se derula și un scurt program artistic susținut de Ansamblul Popular „Floricica Dorului” de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași (coord.: prof. Magda Pașca).
Manifestarea se va derula în contextul Zilei Universale a Iei (24 iunie, de Sânzâiene) şi va reuni circa 25 de meşteri şi creatori populari din județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui, Prahova, Argeș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Covasna și Municipiul București, dar și preșcolari și școlari din grădinițe și școli ale Municipiului Iași.
Meșterii vor ilustra în primul rând portul popular, dar în conexiune cu alte meşteşuguri tradiţionale apropiate ca tematică: textile tradiţionale, cojocărit, confecţionarea opincilor, prelucrarea pielii, podoabe şi bijuterii, adică acele meşteşuguri circumscrise de secole industriei casnice arhaice.
IAşii sărbătoresc IA se dorește a fi un modest omagiu pe care vechea capitală a Moldovei îl aduce făuritorilor și purtătorilor iei, adică cămașa populară femeiască de sărbătoare, o adevărată nestemată identitară a neamului nostru, intens promovată în ultima vreme pe toate meridianele lumii.
Obiectivele principale ale manifestării sunt aceleaşi pentru care Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, dimpreună cu partenerii săi, militează de un deceniu și jumătate: păstrarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul respectului pentru tradiţii româneşti şi bun gust autentic.
Listă participanţi:
Industrie casnică (port/costum popular)
3. Hojbotă Veronica, Mănăstirea Humor-Suceava
4. Hojbotă Adriana, Mănăstirea Humor-Suceava
5. Pavăl Emanuela, Plopeni-Suceava
6. Todici Maria, Pipirig-Neamţ
7. Neamţu Maria, Nemţişor-Vânători- Neamţ
8. Zoiţanu Maria, Mihai Viteazul-Ungureni- Botoşani
9. Cojocaru Aurica, Mihai Viteazul-Ungureni- Botoşani
10. Ailioaie Adriana, Laza-Vaslui
11. Maftei Iulia, Laza-Vaslui
12. Oproiu Ecaterina, Breaza-Prahova
13. Stanciu Daniel și Maria, Sinaia-Prahova
14. Kovacs Istvan, Sfântu Gheorghe-Covasna
15. Deliu Camelia, Pitești-Argeș
16. Asociația „Ciurbeștenii”, Ciurbești-Iași
17. Grădinița cu Program Prelungit nr. 13, Iași
Prelucrarea pielii
2. Vasiliu Constantin, Iași
3. Ilioaia Ioan, Ruginoasa-Iaşi
4. Zaharie Niculaie și Daniela, Ostra-Suceava
Împletituri
18. Ciolan Ana, Iaşi, croşetă
19. Zoltani Dănilă, Sighişoara-Mureş, papură
Podoabe și bijuterii
20. Vîlcu Vasile, Iași
21. Negru Domnica, Iași
22. Paşaniuc Sorin, Hlincea-Ciurea- Iaşi
23. Vasiliu Maria, Târgu Neamţ-Neamţ
Produse culinare tradiționale
24. Onu Andrei, Bascov-Argeș
(radio iasi/ FOTO unfilolog.wordpress.com)