Prima pagină » Știri » Prim plan » Ieșenii pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire în următorul sezon rece
Ieșenii pot depune dosarele pentru ajutoarele de încălzire în următorul sezon rece
Publicat de gabrielarotaru,
2 octombrie 2024, 14:34 / actualizat: 2 octombrie 2024, 16:59
Începând de marți, 2 octombrie 2023, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială, primește solicitări pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei și a suplimentelor pentru energie pentru sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024, conform prevederilor Legii nr. 226 / 2021 a consumatorului vulnerabil.
Categoriile de beneficiari pentru care se acordă aceste ajutoare sunt solicitanţii care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie temică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.
Cererea şi declaraţia pe propie răspundere se depun, însoţite de actele doveditoare în original privind identitatea, veniturile şi starea de proprietate/închiriere/folosinţă a imobilului pentru care se solicită ajutorul, precum și facturile de la furnizori pentru locul de consum, la sediul Direcţiei Sociale Iaşi din str. Mitropolit Varlaam nr. 54, în intervalul orar 8.30 – 12.30 în zilele de luni şi marţi, respectiv 12.00 – 16.00 în ziua de joi.
Solicitările primite până la data de 20 noiembrie 2024 vor fi aprobate începând cu luna noiembrie 2024. După această data, aprobarea ajutorului se va face cu luna decembrie 2024.
Venituri, compensații, suplimente
Limitele de venituri pentru acordarea ajutoarelor, compensațiile și suplimentele sunt următoarele:
1. Pentru utilizarea agentului termic și a suplimentului pentru energie în sistem centralizat:
– 0 – 1.386 lei / membru de familie pentru familii;
– 0 – 2.053 lei pentru persoana singură.
Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din consumul real de agent termic, nu mai mult de consumul lunar efectiv, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură.
Astfel, pentru familii se acordă între 100% în cazul unui venit până în 200 lei pe membru de familie și 10% în cazul unui venit între 1.280 și 1.368 lei; pentru persoane singure se acordă 10% în cazul venitului între 1.280 și 2.053 lei.
La compensații se acordă un supliment lunar de 10 lei.
2. Pentru utilizarea de gaz metan, energie electrică, lemne sau combustibili solizi și a suplimentelor pentru energie:
– 0 – 1.386 lei / membru de familie pentru familii;
– 0 – 2053 lei pentru persoana singură.
Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din valoarea de referință stabilită în funcție de tipul de încălzire, dar nu mai mult de consumul lunar efectiv.
Astfel, în cazul gazelor naturale, pentru familii se acordă între 100% în cazul unui venit până în 200 lei pe membru de familie, dar nu mai mult de 250 lei, și 10% în cazul unui venit între 1.280 și 1.368 lei, dar nu mai mult de 25 lei; pentru persoane singure se acordă 10%, dar nu mai mult de 25 lei în cazul venitului între 1.280 și 2.053 lei.
La compensații se acordă un supliment lunar de 10 lei.
În cazul energiei electrice, pentru familii se acordă între 100% în cazul unui venit până în 200 lei pe membru de familie, dar nu mai mult de 500 lei, și 10% în cazul unui venit între 1.280 și 1.368 lei, dar nu mai mult de 50 lei; pentru persoane singure se acordă 10%, dar nu mai mult de 50 lei în cazul venitului între 1.280 și 2.053 lei.
La compensații se acordă un supliment lunar de 30 lei. În situația în care singura sursă de energie utilizată este en. electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe lună.
În cazul combustibililor solizi sau petrolieri, pentru familii se acordă între 100% în cazul unui venit până în 200 lei pe membru de familie, dar nu mai mult de 320 lei, și 10% în cazul unui venit între 1.280 și 1.368 lei, dar nu mai mult de 32 lei; pentru persoane singure se acordă 10%, dar nu mai mult de 32 lei în cazul venitului între 1.280 și 2.053 lei.
La compensații se acordă un supliment lunar de 20 lei.
Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată (energie termică, gaz metan, energie electrică sau combustibili solizi sau gazoși) pentru o perioadă de cinci luni (noiembrie și decembrie 2024, ianuarie, februarie și martie 2025).
Suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie, pentru o perioadă de 12 luni (noiembrie 2024 – octombrie 2025).
Venituri care nu sunt luate în calcul
Pentru calculul ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentelor pentru energie se iau în considerare toate sumele primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării ajutorului, cu excepția următoarelor venituri:
• sumele primite cu titlu de prestaţii sociale în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare – bugetul complementar;
• alocaţia de stat pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările ulterioare;
• sumele acordate ca burse sau alte forme de sprijin financiar destinate exclusiv pentru susţinerea educaţiei preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, prin programe ale Ministerului Educaţiei, altor instituţii publice şi private, inclusiv organizaţii neguvernamentale;
• sumele primite din activitatea desfăşurată ca zilier, în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele obţinute în calitate de prestator casnic în baza Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic;
• sumele primite de persoanele apte de muncă din familie ca urmare a participării la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii, dacă acestea nu au titlu de venituri salariale;
• sumele primite ocazional din partea unor persoane fizice ori juridice, precum şi sumele cu titlu de ajutor de urgenţă primite de la bugetul de stat sau local.
• stimulentul educaţional acordat potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
• sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
• indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările şi completările ulterioare, şi indemnizaţia lunară de hrană prevăzută de Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
• sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaţionale aprobate.
Bunuri care conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune
Stabilirea dreptului la venit minim de incluziune se realizează ţinându-se seama de bunurile familiei sau, după caz, ale persoanei singure cuprinse în lista bunurilor care conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune:
A. Bunuri imobile:
Clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente.
B. Bunuri mobile:
1. Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani cu drept de circulaţie pe drumurile publice.
2. Autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi
3. Şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni, cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“.
În situaţia în care un bun aflat în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune este dat în închiriere/arendă/concesiune, acest bun va fi luat în calcul pentru persoana/familia care îl are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obţinută în urma cedării dreptului de folosinţă a bunului.
Persoana sau familia care deţine pe lângă locuinţa de domiciliu o cotă-parte dintr-o altă clădire/spaţiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.
C. Depozite bancare
Cel puţin unul dintre membrii familiei deţine, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de trei ori faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat. (la acest moment valoarea este de 7.567 x 3 = 22.701 lei).
În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deținere bunuri care duc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, ajutorul pentru încălzirea locuinței nu se acordă. Dacă însă bunul existent este dat în folosință unei alte persoane, în cerere se vor trece veniturile obținute ca urmare a valorificării acestor bunuri și se va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire și stimulentele pentru energie. (Comunicat Primăria Iași)
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.