IICCMER: Personalităţi ale vieţii academice şi culturale din Iaşi, la Conferinţa cu tema ‘Securitatea împotriva studenţilor’
Publicat de Andreea Drilea, 17 mai 2023, 11:40 / actualizat: 17 mai 2023, 14:17
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunţă organizarea la Iaşi, joi şi vineri, a conferinţei cu tema ‘Securitatea împotriva studenţilor’.
Prin organizarea acestui eveniment, IICCMER, alături de partenerii evenimentului, Universitatea ‘Petre Andrei’ din Iaşi şi Institutul de Istorie ‘Nicolae Iorga’ al Academiei Române, şi-a propus să marcheze 40 de ani de la descinderea poliţiei politice din anii comunismului în casele redactorilor revistelor studenţeşti din Iaşi.
Evenimentul este public şi se adresează oricărei persoane interesate de istoria comunismului, anunţă organizatorii, într-un comunicat transmis AGERPRES.
‘Consider că evocarea acestui moment important din comunismul târziu, la 40 de ani de când s-a întâmplat, este o datorie de onoare. Iar asta, mai cu seamă în condiţiile în care putem beneficia de mărturiile celor care, fiind atunci jurnalişti la revistele studenţeşti ‘Dialog’ şi ‘Opinia studenţească’, au fost anchetaţi de Securitate. În plan personal, e şi o datorie faţă de Iaşiul universitar, în care m-am format şi de care sunt legat direct, ca profesor, dar şi faţă de generaţiile de studenţi jurnalişti care au trecut prin redacţia ‘Opinia studenţească’, al cărei redactor-şef am fost în 1999. E şi un act de recuperare a ceea ce a însemnat presa studenţească în perioada controlului total al societăţii în timpul regimului ilegitim şi criminal comunist, complementar remarcabilelor cercetări realizate de politologul Sorin Bocancea în această direcţie’, a declarat preşedintele executiv al IICCMER, Florin-Daniel Şandru.
Evenimentul reuneşte personalităţi ale vieţii academice şi culturale din Iaşi şi nu numai, elementul comun al acestora fiind acela că au activat în presa studenţească ieşeană din perioada comunismului.
”Faptul că marcăm 40 de ani de la descinderea securităţii la domiciliile redactorilor din presa studenţească nu înseamnă că discuţiile vor avea ca subiect doar acel moment, ci presa studenţească ca fenomen în ansamblu. Este un bun prilej atât pentru elevii şi studenţii ieşeni, cât şi pentru cei interesaţi de subiect, pentru a se întâlni cu legendele vii ale presei studenţeşti. Prin conferinţa pe care o voi susţine pe 19 mai, vom schimba stilul şi metoda, trecând de la istoria orală la analiza cantitativa a presei studenţeşti ieşene din perioada comunistă”, a afirmat, potrivit comunicatului, rectorul Universităţii ‘Petre Andrei’ din Iaşi, Sorin Bocancea.
(AGERPRES/FOTO – Comunicat de presă transmis redacției)